Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hon na čarodějnice / foto: Hollywood Classic Entertainment

Cage a Perlman honí čarodějnice

Ve zbrusu novém pseudohistorickém filmu, česky nepříliš šťastně pojmenovaném Hon na čarodějnice, se střídají provařená klišé a nepřesvědčivé dialogy špatně vybraných herců se skvělou výpravou a atmosférou.

Filmů s tématem čarodějnic, inkvizičních procesů a zabíjení ve jménu církve jsme sice už viděli dost a dost, ale pojetí snímku Hon na čarodějnice (Season of the Witch) od režiséra Dominica Seny (Kalifornie, 60 sekund, Swordfish: Operace Hacker) jako road movie/buddy movie je natolik jiné, že dokáže vyvolat přinejmenším zvědavost a očekávání něčeho neotřelého. A tak se ocitáme ve 14.
století v době probíhajících křížových výprav, kterých se účastní i rytíři Behmen (Nicolas Cage) a Felson (Ron Perlman).

magazin.cz

Poté, co je neustálé zabíjení ve jménu božím přestane bavit, se oba křižáci rozhodnou dezertovat. Po návratu domů zjistí, že jejich vlast sužuje mor, za který pravděpodobně nese odpovědnost mladá dívka (Claire Foy), uvězněná pro podezření z čarodějnictví. Totožnost dezertérů je však brzy odhalena a hrozí jim trest smrti, pokud neprokáží církvi ještě jednu službu – dopravit mladou čarodějnici do vzdáleného kláštera, kde má být souzena. Na této cestě je doprovází kněz Debelzaq (Stephen Campbell Moore), rytíř Eckhardt (Ulrich Thomsen), jehož rodinu zabil mor, a přespříliš horlivý mladík Kay (Robert Sheehan). Za průvodce si křižáci podle známého schématu zvolí protřelého švindlíře jménem Hagamar (Stephen Graham) a výprava napříč nebezpečnou krajinou a nástrahami rozpolcených duší hlavních protagonistů může začít.

magazin.cz

Po audiovizuální stránce se filmu mnoho vytknout nedá. Tvůrci poměrně přesvědčivě navozují dojem temného středověku a ani hudba od prakticky neznámého islandského skladatele Atliho Örvarssona nedělá snímku ostudu. Horší už je to s hereckým obsazením. Nicolas Cage – ať už si o jeho hereckých kvalitách myslíte, co chcete – se do středověkého oděvu prostě nehodí. Situaci trochu zachraňuje Ron Perlman, který je naopak díky své vizáži v drsném středověku jako doma a k němuž se postava hláškujícího sidekicka výborně hodí. Na těchto dvou velikánech je celé drama postaveno, takže ostatní se prakticky nemají šanci výrazněji projevit (o sporadickém štěku Christophera Lee ani nemluvě).

magazin.cz

Hon na čarodějnice se v mnohém podobá jinému fantasy snímku – Solomon Kane – a v něčem jej dokonce i předčí. Především je natočen poněkud civilněji než epos o drsném zabijákovi s tváří Jamese Purefoye a na závěr není divákovi nabídnut tak přepálený souboj s dvojčetem balroga z Pána prstenů. Solomonu Kaneovi však věříte každý podříznutý krk a každou drsnou hlášku proceděnou mezi zuby, což se nedá v žádném případě říct o „rytíři Nicolasovi de Cage“, který vyniká spíše v rolích ze současnosti.

magazin.cz

Velice chvályhodným prvkem filmu je nejistota, která zahaluje postavu mladé čarodějnice. Otázka, zda je, či není další z nevinných obětí církví vykonstruovaných čarodějnických procesů, je jednou z hnacích sil filmu. Každý, kdo pamatuje líčení orgií na Petrových kamenech v Kladivu na čarodějnice nebo srdceryvné doznání v Goyových přízracích, nemůže k nešťastnici necítit soucit. Zároveň diváka nahlodávají pochybnosti, kdo z družiny je ten tradiční podvratný živel.

magazin.cz

Společným jmenovatelem téměř všech zmíněných skutečností je tak přílišná schematičnost a neoriginalita, kvůli které se snímek nikdy výrazněji nezapíše do dějin kinematografie (a to ani ve svém vlastním žánru). Pokud však máte chuť na svižnou a nenáročnou fantasy road movie, říznutou hutnou atmosférou evropského středověku, Hon na čarodějnice vás určitě neurazí.

Season of the Witch, USA 2011, 98 min. Režie: Dominic Sena. Hrají: Nicolas Cage, Ron Perlman, Claire Foy, Stephen Campbell Moore, Ulrich Thomsen, Stephen Graham, Robert Sheehan

Hodnocení: 7/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7