Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cizinec / foto: Falcon

Cizince Deppa pronásledují agenti, mafie a průměrnost

Hvězdné obsazení, atraktivní lokace, špetka humoru, Depp v pyžamu na střeše, ohraná zápletka a děsivá NUDA. Takové jsou průvodní znaky amerického remaku francouzského thrilleru, který měl nejspíš zůstat zapomenut.

S remaky úspěšných titulů je to těžké. Za posledních několik let se jich urodilo jako hub po dešti a jejich kvalita v porovnání s originálem byla povětšinou neuspokojivá. Někdy je však druhá šance blýsknout se v pozměněné podobě udělena i neúspěšným filmům. A tak Cizinec (The Tourist) nově zpracovává námět pět let starého francouzského romantického thrilleru Hledejte Anthonyho, který neměl nikterak valný komerční úspěch.

Plán producentů byl vlastně docela chytrý: Přivést herecké osobnosti, jako je Johnny Depp a Angelina Jolie, děj přestěhovat do atraktivnějších Benátek a přidat komediální prvky. Zaručený recept na úspěch? Omyl. Ještě zbyly dvě další drobnosti – dobrý režisér a scénárista. Obě tyto profese zastal německý režisér Florian Henckel von Donnersmarck (Životy těch druhých) a nelze říct, že by se mu to zrovna vydařilo na jedničku.

magazin.cz

Ellise Clifton-Ward (Angelina Jolie) je žena z vyšší společnosti, kterou si v Paříži vzala na mušku francouzská policie spojená s agenty Scotland Yardu.

Důvod sledování je jasný – jejím milencem byl totiž Alexander Pearce, jeden z nejhledanějších lidí na světě. V kavárně obdrží Ellise záhadný dopis, který přikazuje okamžitě nastoupit do vlaku jedoucího do Benátek v Itálii. Cestou si má vyhlédnout cizího muže, který jejího milence připomíná, a posléze přimět policii, aby si myslela, že tento muž je Alexander Pearce. Třebaže si Ellise počíná opatrně, policie a další neznámý muž jsou jí v patách.

Nastoupí do vlaku a posadí se vedle amerického učitele matematiky Franka Tupela (Johnny Depp), kterého si náhodně vybrala pro odlákání pozornosti policie. Nic netušícího Franka okamžitě okouzlí půvab Ellise, a proto ji bez váhání následuje do hotelu, kde rozpačitě přijímá roli „manžela“. Pomalu však zjišťuje, že být „manželem“ půvabné Ellise s sebou přináší i zvýšený zájem nejen ze strany policejních agentů, ale také zabijáků, placených gangsterem jménem Shaw, kterého Pearce obral o dvě miliardy dolarů.

magazin.cz

Pokud vám nastíněná zápletka něco připomíná, tak je to proto, že opravdu není v ničem původní. Celý film se ubírá ve vyšlapaných cestičkách kinematografie a ani přes viditelnou snahu obou titulních představitelů a méně znatelnou snahu režiséra nemá v podstatě co nabídnout. Policie i mafie se chovají velice přihlouple a jsou jakoby stále o krok pozadu za nedostižným géniem obou hlavních hrdinů. V určitých chvílích lze jejich činy vysvětlit pouze tak, že to prostě měli napsané ve scénáři.

Prakticky jediným důvodem, proč by vám mohl Cizinec uvíznout v paměti, se zdá být dějový zvrat v závěru filmu. Scénář jej sice podává dosti nešikovně (nadvakrát) a předvídatelně, ale přece jen alespoň dokáže vytrhnout znuděného diváka z letargie. Zda šlo o záměr, je těžké posoudit, ale rozhodně se nedá říct, že by koncept fungoval.

magazin.cz

Herci podávají za daných okolností obstojný výkon a své skalní fanoušky určitě nezklamou. Pouze herectví Johnnyho Deppa vyvolává chvílemi pocit, že se díváte na další eskapádu kapitána Jacka Sparrowa (obzvláště při běhu v pyžamu po střeše).

Ostatní herci se docela činí s ohledem na omezený prostor, který jim byl přidělen. Nejlépe z toho vychází Paul Bettany, kterému jeho roli agenta Achesona opravdu věříte. Dále stojí za zmínku až trestuhodně malá role (spíš jen cameo) někdejšího Jamesa Bonda – Timothyho Daltona – v roli vrchního inspektora Jonese.

Mezi hlavními hrdiny by ovšem mělo fungovat více „chemie“. Opravdu nestačí vybírat představitele hlavních rolí podle toho, kdo je zrovna „v kurzu“ a má čas.

magazin.cz

Hlavní lokaci obstarávají nádherně prezentované Benátky jako vystřižené z katalogu cestovní kanceláře. Je skoro škoda, že tak pěkné interiéry a exteriéry vyplňuje tak nemastný a neslaný příběh.

Hudby, přestože ji složil slovutný James Newton Howard (Temný rytíř), si prakticky nevšimnete. Stopáž filmu se pohybuje v přijatelných mezích, ale raději se do kina nevydávejte příliš unavení, nebo vás místy velmi pomalé tempo ukolébá ke spánku.

magazin.cz

Do průměrného hodnocení se promítají i žánrové přešlapy. Film je prezentován jako akční komediální thriller. Akční je ovšem jen okrajově a na komedii se tam zase vyskytuje příliš málo humoru (netvrdím, že žádný).

To jediné, co ze žánrového slepence vyčnívá a na čem film staví, je romantika, která však vzhledem k nedostatečné chemii mezi Johnnym Deppem a Angelinou Jolie úplně nefunguje, a proto divákovu pozornost neudrží.

The Tourist, USA/Francie 2010, 103 minuty. Režie: Florian Henckel von Donnersmarck. Hrají: Johnny Depp, Angelina Jolie, Paul Bettany, Timothy Dalton

Hodnocení: 5/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8