Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opravdová kuráž / foto: BontonFilm

Jeff Bridges má opravdovou kuráž

Opravdu povedený remake klasického westernu bratrů Coenových překvapuje výbornými hereckými výkony hlavních představitelů, výpravou i technickým zpracováním. Film osloví také diváky, kteří jinak o westerny nezavadí ani pohledem.

Když jsem si nedávno u recenze Cizince posteskl nad klesající tendencí kvality remaků, netušil jsem, že mě za čtrnáct dní čeká filmový zážitek, který tímto názorem otřese.

Klasický western Maršál (True Grit, 1969) s Johnem Waynem byl sice výborný, ale myslím, že si mohu dovolit tvrdit, že jeho remake Opravdová kuráž z tvůrčí dílny bratrů Joela a Ethana Coenových (Fargo, Big Lebowski, Tahle země není pro starý) jej předčí po všech stránkách. Scénář vychází ze stejnojmenné knihy Charlese Portise z roku 1968.

magazin.cz

Na počátku příběhu poznáváme Mattie Ross (Hailee Steinfield), tuze pragmatickou čtrnáctiletou dívku s úctyhodnou vyřídilkou, která přijíždí do města, aby našla vraha svého otce – muže jménem Tom Chaney (Josh Brolin).

Mattie se na dopadení Chaneyho, jenž mezitím prchnul na indiánské území, rozhodne najmout federálního maršála. Z nabízených možností zvolí Reubena „Kohouta“ Cogburna (Jeff Bridges), kterého předchází pověst drsného strážce zákona, jehož střelecké umění překonává snad jen spotřeba alkoholu. Cogburn se nejprve cuká, potom však na nabídku dívky neochotně kývne. Na cestu se s nimi vydává i záhadný texaský ranger jménem La Boeuf (Matt Damon), který Chaneyho už také nějaký čas pronásleduje.

magazin.cz

Přiznat příběhu filmu originalitu již z definice remaku nelze, Coenovi si jej však při psaní scénáře upravili a nyní svým zpracováním z pohledu mladé Mattie mnohem více připomíná Portisův román než původní adaptaci.

Vypravěčská metoda se díky dlouhému putování po značnou část blíží roadmovie, dojde však i na úplně jiné subžánry, jak je ostatně u Coenů zvykem. Z jejich dalších „trademarků“ se ve snímku vyskytuje přiměřená porce brutality a černého humoru, ale také několik odvážných – a rozhodně nekorektních – scén (za všechny např. úvodní scéna popravy). Hudbu má na svědomí osvědčený Carter Burwell (Fargo, Big Lebowski, Šakal, Stmívání).

magazin.cz

Herecké obsazení bylo zvoleno excelentně a všichni zde mají své místo. Unikátním objevem je herecký talent Hailee Steinfield, díky které se obraz sotva odrostlé dívky ženoucí se prérií za nebezpečným zločincem nezdá tak nerealistický.

Jeff Bridges svou práci odvádí velice dobře a postavu násosky, jenž kdysi býval výborným federálním maršálem, mu bez nejmenších problémů uvěříte.

U Matta Damona jsem byl nejprve na pochybách, mám-li se jeho proměně z Jasona Bournea v texaského rangera smát, nebo obdivovat (hlasem a knírem trochu připomíná Brada Pitta v Hanebných panchartech). I on však má v rozehraném dramatu své místo a důležitou úlohu.

magazin.cz

Bratrům Coenovým se úspěšně podařilo přivést klasický western do 21. století a vytvořili příběh, který vás prostě zaujme. Někdy vás pobaví, jindy zase samým napětím přiková na místě, ale především vám poskytne dostatečně silný filmový zážitek.

True Grit, USA 2010, 110 minut. Režie: Ethan Coen, Joel Coen. Hrají: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfield, Josh Brolin, Barry Pepper.

Hodnocení: 9/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1