Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Warner Bros.

Harry Potter se rozloučil ve velkém stylu

Druhá část adaptace knihy Harry Potter a relikvie smrti brilantně završuje sedmidílnou fantasy ságu o čarodějnickém učni a jeho přátelích.

Dokoukáno jest. Slavná knižní heptalogie spisovatelky J. K. Rowlingové o mladém čaroději jménem Harry Potter skončila už před čtyřmi lety, nicméně filmová adaptace byla kvůli zpoždění adaptace prvního dílu a rozdělení posledního dílu na dvě části završena až nyní. Od roku 2001 jsme měli možnost zhlédnout osm filmů kolísavé kvality i věrnosti své předloze.

První a druhý díl v režii Chrise Columbuse (Sám doma, Percy Jackson: Zloděj blesku) se nesl ve znamení téměř otrockého přepisu předlohy a neškodné zábavy pro celou rodinu. S dosud nejlépe hodnoceným třetím dílem pod taktovkou Alfonsa Cuaróna (Malá princezna, Potomci lidí) série znatelně přitvrdila a předvedla i skvělé inovativní zpracování. Čtvrtý díl režíroval Mike Newell (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Krycí jméno Donnie Brasco) a filmu byla vyčítána přílišná rozvleklost, na rozdíl od pátého a šestého pokračování Davida Yatese, kterým byla vytýkána zkratkovitost a občas velmi drastické změny oproti předloze.

magazin.cz

Režie posledního dílu byla taktéž svěřena Davidu Yatesovi, a aby se zabránilo nedostatkům předešlých dvou filmů, bylo rozhodnuto, že film Harry Potter a Relikvie smrti bude uveden ve dvou částech. To, co na první pohled vypadalo jen jako prachsprostá snaha distributorů vytahat z našich peněženek více peněz, se nakonec ukázalo jako šťastné řešení. První část sice jako samostatný film příliš nefungovala (což ale ostatně ani nebylo cílem), nyní však ke slovu přichází velké finále.

Rozepisovat se zde o ději by bylo nošením kouzelnických hůlek do Bradavic, a proto si jen připomeneme, že Harry Potter (Daniel Radcliffe) v doprovodu svých přátel Rona Weasleyho (Rupert Grint) a Hermiony Granger (Emma Watson) pokračuje v hledání a ničení viteálů, což je sedm předmětů, do nichž zlý černokněžník lord Voldemort (Ralph Fiennes) ukryl svou rozpolcenou duši. Při jejich hledání také naráží na další střípky informací o minulosti zúčastněných postav, především o svém zesnulém mentorovi profesoru Albusi Brumbálovi (Michael Gambon), o němž – jak s překvapením zjistil – nevěděl dosud téměř nic.

magazin.cz

Mezitím se schyluje k velkému boji mezi Voldemortem, jeho přívrženci smrtijedy a Fénixovým řádem sdružujícím hodné kouzelníky. Dějištěm této bitvy se ukáže být škola čar a kouzel v Bradavicích, která mezitím úpí pod železnou vládou nového ředitele Severuse Snapea (Alan Rickman) a smrtijedů, vyučujících děti černou magii.

Tolik asi ve zkratce ke komplikovanému ději druhé části filmu, který si vytkl za cíl přetlumočit do vizuální podoby epické finále knihy, čítající úctyhodných 626 stran. Jsa fanouškem knižní série, žehral jsem nejprve na rozhodnutí producentů svěřit režii opět Davidu Yatesovi, jehož předchozí dvě díla mě do deliria nadšení rozhodně neuvedla. Drastické proškrtání důležitých pasáží děje a přidání mnohdy zcela nepotřebných se sice dalo připsat na vrub scénáristům Stevu Klovesovi (všechny díly kromě pátého) a Michaelu Goldenbergovi (pátý díl), nicméně hlavní díl odpovědnosti padá právě na režiséra.

magazin.cz

Jak už bylo řečeno, rozdělení příběhu na dvě části adaptaci velice prospělo. Pokud ne první části, jež byla mnohými shledána příliš rozvleklou a neukončenou (což však byl záměr a ne chyba), tak zcela určitě části druhé, která se bez nějakých dlouhých úvodů okamžitě vrhá do děje a nepřetržitý sled událostí nás nenechá ani na chvilku vydechnout. Jestliže jsem první části Relikvií dal poměrně vysoké hodnocení s tím, že pokud dokončení v druhé části nebude stát za nic, hodnocení patřičně snížím, nyní musím přiznat, že vysoké hodnocení bylo oprávněné a podle mého názoru zde máme nejlepší film o Harrym Potterovi.

Pokud se týče věrnosti předloze, musím opět nadšeně aplaudovat velice přesné adaptaci, která není tentokrát (na rozdíl od první části) rušena napravováním hříchů minulých filmů např. představováním Harrymu (a divákovi) postavy, které už měl z minulých dílů dávno znát, leč na ně ve scénáři nezbylo místo. Samozřejmě platí, že pokud neznáte předchozí filmy nebo knihy, nemá cenu se na snímek dívat, protože poskytuje pouze velice málo záchytných bodů či vysvětlení stavu věcí.

magazin.cz

Herecké výkony všech zúčastněných si žádají velkou pochvalu. Všichni odvádějí znamenitou práci a upřímně doufám, že představitelům ústřední trojice Danielu Radcliffovi, Rupertu Grintovi a Emmě Watson Harry Potter kariéru nezkazil a že je budeme hojně vídat ještě v mnoha dalších filmech.
Z ostatních lze vyzdvihnout zejména Alana Rickmana (Smrtonosná past, Láska nebeská), jenž dokonale dotahuje to, co načal v minulých dílech u tak bezpochyby komplikované postavy jako je Snape. Také Ralph Fiennes (Schindlerův seznam, Anglický pacient) obohatil portfolio Voldemortových nenávistných šklebů a prvoplánové zlounství zcela novými pózami.

Práci kamery Eduarda Serry (Krvavý diamant, Odpor) nebo střihu osvědčeného Marka Daye se mnoho vytknout nedá, vše vypadá naprosto přirozené a jde o velice zdařilou práci. Hudba francouzského skladatele Alexandra Desplata (Podivuhodný příběh Benjamina Buttona, Králova řeč) je při separátním poslechu spíše průměrným dílem, ale film samotný doplňuje bezchybně. Kromě toho byly do několika klíčových pasáží filmu včleněny legendární hudební motivy nedostižného Johna Williamse (který ostatně Harryho Pottera hudebně definoval) a troufám si tvrdit, že i díky tomu je iluze uzavření celé ságy ještě dokonalejší.

magazin.cz

Osobně jsem vždy bral filmy o Harrym Potterovi jako skvělé vizuální ztvárnění a doplněk knih, který však není kvůli omezenému prostoru (daném stopáží) plnohodnotnou náhradou. Toto tvrzení platí i pro tento jinak zcela dokonalý snímek a zůstává asi tím hlavním důvodem, proč si ode mě neodnese absolutní hodnocení. Diváci s alespoň trochu kladným vztahem k dobrodružstvím brýlatého čaroděje s jizvou na čele mohou smutek z jejich konce zaplašit vědomím, že jde o rozloučení opravdu velice, velice zdařilé.

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2, Velká Británie/USA 2011, 130 minut. Režie: David Yates. Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Tom Felton, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Ciarán Hinds, John Hurt, Jason Isaacs, Matthew Lewis, Alan Rickman, Maggie Smith, David Thewlis, Julie Walters, Bonnie Wright.

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1