Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Prokletí písně Gloomy Sunday

Každý z nás má jistě svou oblíbenou píseň, která mu vždy zlepší náladu.

Hudba dokáže ovlivnit naší náladu i psychický stav. Při poslechu hudby se můžeme smát, můžeme se radovat, ale také plakat. Stejně tak jako nám dokáže hudba přivodit dobrou náladu, může nám způsobit silné deprese. Otázkou, jak nás hudby ovlivňuje, se zabýval známý švýcarský psycholog Carl Gustav Jung (1875–1961). Ten zjistil, že hudba silně působí na naše podvědomí a výrazně nás tak ovlivňuje. Některé pochmurné melodie způsobí dokonce depresivní stavy, které mohou vyústit v nějaký vážný psychický problém nebo v sebevražedné sklony. Zmíněné neblahé účinky má bohužel i skladba známá pod anglickým názvem Gloomy Sunday (česky Pochmurná neděle).

 

 

Smutný byl už vznik samotné písně, možná proto je tato skladba spojená i s ostatními neveselými událostmi. Autorem písně Gloomy Sunday je maďarský skladatel a výborný pianista Rezso Seréss. Skladbu pod názvem Szomorú Vasárnap složil spolu s Lászlem Javórem. Melodie i text písně je velmi ponurá a u některých lidí může tato skladba způsobit deprese. Sám autor písně popsal své životní zklamání, ztrátu své velké lásky.

 

Píseň Gloomy Sunday prý vznikla jedné pochmurné prosincové neděle roku 1932 v Paříži. Se Seréssem se den před vznikem depresivní skladby rozešla jeho dlouholetá přítelkyně a snoubenka. Seréss upadl do hluboké deprese a když sedl ke klavíru, napadaly ho samé temné a smutné melodie. Z toho vznikla hudba Gloomy Sunday, kterou skladatel později doplnil smutnými slovy. Píseň je o smutném muži, který trpí ztrátou své lásky. Nešťastník přemýšlí nad sebevraždou, protože pak se se svou dívkou může opět vidět a být s ní. V písni Gloomy Sunday vyjádřil Seréss své pocity a svůj smutek tak silně, že spoustu lidí v podobné situaci chtěli spáchat sebevraždu. A někteří lidé ji v hluboké depresi skutečně spáchali.

 

magazin.cz

 

Některé nahrávací společnosti nechtěly píseň vydat, protože se jim zdála jako moc ponurá a depresivní. Skladba i přesto dorazila mezi veřejnost a stala se populární. Roku 1935 zpíval již anglickou verzi písně americký zpěvák Paul LeRoy Bustill Robeson (1898–1976). V roce 1941 zazněla píseň opět s anglickými slovy z úst Billie Holiday. Anglický text této depresivní písně napsal Sam Lewis. Netrvalo dlouho a skladba se rozšířila po celém světě. Čím častěji se píseň hrála, tím výše stoupal i počet sebevražd. Jen ve Spojených státech amerických se počet obětí skladby Gloomy Sunday vyšplhal k číslu 200.

 

 

Asi první obětí písně Gloomy Sunday byla právě bývala snoubenka autora skladby Serésse. Ve svém bytě spáchala nešťastná žena sebevraždu. V dopise na rozloučenou zmínila slova písně Gloomy Sunday.

 

V Maďarsku, odkud hudebník Rezso Seréss pocházel, se po poslechu depresivní písně rozhodlo ukončit svůj život asi 20 lidí. Z roku 1936 je znám případ, kdy spáchal sebevraždu Josef Keller, budapešťský švec. I on ve svém dopise na rozloučenou napsal slova z Gloomy Sunday. Sebevraždu po poslechu písně spáchal i jeden maďarský šlechtic. Ten si skladbu poslechl v baru a za chvíli si venku vzal život – přiložil si pistoli k hlavě a stiskl spoušť. Po vlně sebevražd byla píseň na chvíli zakázána.

 

I v dalších státech se začal zvyšovat počet sebevražd v souvislostí s písní Gloomy Sunday. V Berlíně si píseň poslechla jedna mladá prodavačka, která trpěla depresemi, a oběsila se. Co obsahoval její poslední dopis, to si lehce domyslíme. Mladá dívka spáchala sebevraždu i v New Yorku. V dopise na rozloučenou si přála, aby jí píseň Gloomy Sunday zahráli na pohřbu. Jeden muž z Říma poslouchal na ulici žebráka, který zpíval Gloomy Sunday. Muž chudákovi dal všechny své peníze, poté skočil z mostu a utopil se. Mladá londýnská dívka spáchala sebevraždu přímo při poslechu písně. Ve chvíli, kdy byla mrtvá dívka nalezena ve svém bytě, zněla z gramofonu stále smutná skladba Gloomy Sunday.

 

Píseň bohužel předčasně ukončila život i jednomu umělci, který ji zpíval. Slavnou obětí Gloomy Sunday je skotský zpěvák William MacArthur Mackenzie (1957–1997). V roce 1982 zpěvák píseň nazpíval se svou skupinou Associates. Zpěváka zanedlouho začaly trápit deprese, které roku 1997 vyústily v sebevraždu – Mackenzie se předávkoval léky.

 

I přes zmíněnou sebevraždu zpěváka píseň nazpívalo i spoustu jiných umělců. Známé jsou verze od irské zpěvačky Sinead O’Connor (1992) nebo od islandské zpěvačky Björk (1999). Depresivní píseň dále nazpívali například Sarah Brightman, Diamanda Galas, Sarah McLachlan nebo Pyotr Leschenko.

 

 

Sám autor ponuré písně Rezso Seréss také spáchal sebevraždu. Svůj život dobrovolně ukončil v roce 1968 skokem z okna. Skladateli bylo 69 let.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!