Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Manželství v Americe a bizarní zákony

Při čtení některých amerických zákoníků člověk mnohdy až žasně, co všechno je možné. Většina zákonů a nařízení o manželství však zůstává jenom napsána v zákonících a jejich dodržování se nevyžaduje.

V amerických státech Colorado a Missouri nejsou manželé nijak omezováni přísnými zákony. Ovšem samotný vstup do manželského svazku již zákony upraven je. Po svatebčanech zde totiž nikdo nesmí házet rýži. Kdo ví, proč je tento oblíbený zvyk v těchto krajích zakázán.

Ve městě Hartford, tedy v hlavním městě amerického státu Connecticut, manžele omezuje jeden podivný zákon. Muž totiž nesmí svou manželku v neděli líbat, natož aby s nídělal jiné věci. Proč? To už dnes nikdo neví.

Ve státě Florida psali kdysi zákony zřejmě muži, kteří neměli zrovna šťastné manželství. Jejich manželky asi nebylo zas tak těžké rozzlobit. V zákoně totiž dodnes stojí, že žena nesmí v záchvatu hněvu rozbít více talířů než tři.

magazin.cz

 

Zatímco na Floridě sestavovali zákony zřejmě muži, ve státě Idaho je mají na svědomí nejspíš ženy. Alespoň to tak vypadá. Každá žena totiž může v Idahu podle zákona svému manželovi vynadat na veřejnosti. Křik a nějaký ten pohlavek je zde zřejmě na denním pořádku. Pokud by tuto scénu ještě viděl dav lidí, musel by chudák muž zaplatit pokutu. Pánové v Idahu dnes mají štěstí, že výhody tohoto zákona již využívá jen málokterá žena a zákon tak zůstal jen na papíře.

Ve státě Jižní Karolína by si měli dát hlavně muži pozor na sliby. Žádný muž starší 16 let by neměl své svobodné přítelkyni slibovat, že si ji jednou vezme za ženu. Pokud svůj slib totiž v budoucnu nesplní, poruší zákon. Kolik mužů už se přestupku dopustilo, to nikdo neví.

Ženy v Kalifornii dnes mohou být rády, že po nich jejich muži nevyžadují plnění starého zákona. Podle něj by totiž měly po každém úklidu společné domácnosti vyvařit prachovku, kterou k úklidu používaly. Pokud by to žena před mnoha lety, kdy vstoupil tento zvláštní zákon v platnost, neudělala, mohl ji nechat její manžel zavřít do vězení.

Staré zákony státu Kentucky zakazují ženám provdat se za stejného muže více než třikrát.

magazin.cz

 

V americkém státě Michigan to nemají zrovna lehké ženy, které se chtějí se svým manželem rozvést. Podle starého zákona by taková žena totiž musela vyjít na ulici zcela nahá. Proč? Všechny její šaty, a to včetně spodního prádla, totiž patří jejímu manželovi.

To ve státě Tennessee se dříve ženatí muži rozváděli poměrně snadno. Opustit manželku mohli totiž poté, co jí dali 4 a půl kilogramu sušených fazolí, dále 2,27 kilogramu sušených jablek, maso a vlnu k výrobě oblečení. Žena tak byla na nějaký čas materiálně zajištěna. Poté se mohl pár nechat rozvést.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!