Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Šest typů vztahů: Které fungují nejlépe?

Odborníci na lidské vztahy se shodují na tom, že existuje celkem šest druhů partnerství, které se v naší společnosti mohou objevit. Všechny páry charakterizuje prý šest typů dohromady, z nichž jeden je pro ně dominantní.

Pokud zjistíte, který z nich to je u vás, poznáte své hlavní nedostatky, klady i zápory. Pak se můžete spolu s partnerem snažit, aby bylo vaše soužití šťastné a spokojené.

 

1. Oddělené partnerství

V odděleném partnerství je pro jedince velmi důležitá osobní svoboda. A to natolik, že vlastní potřeby zdůrazňují před partnerskými. I přesto se jedná o oficiální vztah.

Tento druh partnerství je občas komplikovaný v oblasti sexu. Jedinci v tomto soužití jsou totiž v posteli často sobečtí a nemyslí na potřeby svého partnera, který se pak bude zřejmě cítit opomíjen. Sex je mnohdy viditelně oddělen od lásky. Oddělené partnerství se spojuje i s oddělenými ložnicemi. Charakteristické je i vymezování hranic. I přes tyto stránky může tento typ vztahu podle odborníků dobře fungovat.

 

 

2. Partnerství plné vášně

Vášnivé partnerství je často případem přitahování protikladů. U povahově rozdílného páru se objevuje intenzivní láska. Vášeň však dokáže zničit či dokonce vylučuje základ dobrého reálného partnerského soužití. Většinou vášnivé partnerství netrvá moc dlouho. Jak rychle se vášeň objeví, tak rychle i mizí. Pokud se z tohoto vztahu vytratí vášeň i láska, partnery už nic nespojuje a bylo by špatné vztah nadále udržovat.

magazin.cz

 

3. Partnerství plné porozumění

Myslíte si, že se jedná o ideální vztah? Ne vždy to musí být pravda. Ve vztahu se neobjevuje žádné napětí, což se projeví dokonalou harmonií. Na druhou stranu se v tomto partnerství často vyskytne nudný a ponurý sex, což se na soužití partnerů negativně projeví. Ne každý se v tomto vztahu bude cítit dobře, místo skvělého milence můžete mít vedle sebe spíše někoho, kdo vám bude připomínat sourozence.

 

4. Partneři – společníci

V tomto případě chtějí partneři dělat vše spolu. Vůbec nemají pocit, že by byli ve vztahu svazováni či omezováni. Základem tohoto partnerství je důvěra a spokojenost. V oblasti sexu sice může chybět vášeň, i přesto milence plně uspokojuje.

 

 

5. Praktický vztah

V praktickém vztahu hraje hlavní roli rozum. Podle odborníků vydrží tento typ partnerství o mnoho déle, než vášnivý vztah plný lásky. V případě praktického partnerství si lidé nedělají velké iluze a kladou si jenom reálné cíle. A to vztahu rozhodně prospěje.

magazin.cz

 

6. Zdravý vztah

Partneři si ve zdravém vztahu nechávají prostor jen pro sebe a jasně dávají svému protějšku najevo, co se jim na něm nelíbí. Lidé však žijí v tak pevném svazku, že bez potíží vyřeší každý problém. Užívají si každou společnou chvilku a plánují často společnou budoucnost. Co se sexuálního života týče, většinou je bezproblémový. Partneři myslí na své potřeby a na ty svého partnera.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1