Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Šmírujete svoji lásku?

Taky vás zajímá, co dělá, když nejste spolu? Máte pochybnosti, co říká v jiné společnosti, jak se chová, co si myslí? To je přirozené.

Do partnera vkládáme radost, většinu své budoucnosti, často i smysl života. Když do banky na spořicí účet nosíme hodně peněz, zajímá nás, jestli banka zkrachuje, nebo ne.

magazin.cz

 

Kde je však hranice mezi důvěrou a hloupostí? Velmi častou chybou je například věta: „Ke mně se tak nechová.“ Nebo: „Mně by tohle určitě neudělal/neudělala“. Nejčastější chybou je ovšem výrok: „Já ho/ji změním!“ Trochu se člověk změnit nechá, jsou to ale většinou jen méně důležité věci. Základ v naprosté většině zůstává stejný.

Pokud pochybnosti o tom druhém narůstají, zvýší se i nutkání onu „záhadu“ vyřešit. Klasickým začátkem je „projet esemesky v mobilu“. Tím však snížíme úroveň vztahu, naše víra je totiž natolik slabá, že musíme přesvědčit rozum, jestli je vše v pořádku. Lze však tento způsob řešení vlastních pochybností doporučit? Rozhodně nikoliv… Pokud partner má svůj vlastní svět, tímto způsobem minimálně nalezneme esemesky, které nám nebudou úplně milé. Co s tím, když nevěru neobjevíme, ale najdeme něco jiného, co se nám taky nebude líbit? Každý by měl mít svá malá tajemství.

magazin.cz

 

Navíc platí pořekadlo „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Když začneme šmírovat v mobilu, musíme být od této chvíle připraveni, že všechny naše textovky si ten druhý někdy taky přečte. A nepomůže nám, že je smažeme z telefonu – u operátorů se všechny zprávy archivují a nikdy nevíme, kde bude naše drahá polovička zaměstnaná, případně kde budou zaměstnáni všichni její kamarádi. V současné době se sice k esemeskám dostane málokdo, ale nikdy nevíme, kdy začneme někoho zajímat a ten se podívá na naši komunikační minulost.

magazin.cz

 

Naše soukromí je dnes totiž vykrádáno ze všech stran. Každé moderní nákupní centrum má (samozřejmě v souladu se zákonem) nainstalováno desítky nebo třeba i stovky kamer, jež neustále nahrávají vše. Google nám (samozřejmě také v souladu se zákonem) podsouvá reklamy v závislosti na stránkách, které jsme navštívili – tedy pokud jsme tak neopatrní a žijeme s mobilním telefonem neustále přihlášeným do Google účtu nebo zapnutým hlášením polohy. Dáváme k dispozici svoji přesnou trajektorii všeho našeho cestování. Stačí nevinná prosba: „Půjčíš mi na chvíli telefon, miláčku?“ Během dvou minut je v telefonu aktivována aplikace Latitude (Android) případně My Friends (iOS). A od té chvíle nás miláček sleduje na mapách na vlastním telefonu a s přesností deseti metrů vidí, kde se pohybujeme.

magazin.cz

 

Je pak váš partner stále ještě starostlivý milenec, nebo spíše otrokář, případně hospodář, který si „jen“ hlídá svoje zvířátko? K čemu je mi soužití s člověkem, jež mi nevěří a nechává mě sledovat. Je úplně jedno, jestli najatým detektivem, nebo pokoutně nainstalovaným sledovacím softwarem. Ano, můžu žít z nějakých důvodů s různými lidmi – sdílím s nimi byt, chodím s nimi do stejné práce… Co ale nakonec všechno „musím“? A co vlastně „chci“? Jsou základní věci v mém životě takové, jaké by měly být?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1