Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Když vztah nefunguje

Než najdete svůj ideální protějšek, možná si projdete několika ne zcela ideálními a správně fungujícími vztahy. Špatné soužití se pozná docela snadno, ale pokud váháte, zda má váš vztah vůbec ještě smysl, možná vám poradíme

Celá řada lidí setrvává v nefungujícím a nešťastných vztazích jenom proto, že zkrátka nechtějí být sami. Nebo lidé třeba sami sebe přesvědčují, že problémy jsou v každém vztahu. To je sice pravda, ale pokud jsou neshody na denním pořádku, dobré to není. Takový vztah pravděpodobně nebude nikdy fungovat.

Je pochopitelné, že rozchodu se snaží lidé vyhnout. Bojí se, že svému partnerovi ublíží, že se budou trápit, že už nikdy nenajdou svůj ideální protějšek, mají strach z toho, co bude po rozchodu. Všechny tyto pocity jistě zná člověk, který přemýšlí o ukončení vztahu.

magazin.cz

 

Všem nám je asi jasné, že vztahy nevypadají tak jako v romantických filmech. Hádky se občas objeví u všech partnerských soužití, někdy se naruší naše spokojenost. Ovšem i přesto můžeme být ve vztahu šťastní. Pokud tomu tak je, svého partnera milujeme a důvěřujeme mu, není důvod ho opouštět. Co tedy značí skutečnost, že vztah nefunguje a spěje ke konci?

 

Pokud se vaše komunikace s partnerem omezila jenom na hádky a neshody jsou na denním pořádku, vztah nemá moc dlouhou budoucnost. Nepřátelská atmosféra brzy skončí rozchodem.

Těšíte se na svého partnera, když ho nějaký čas nevidíte? I to je důkaz lásky. Ovšem když se více těšíte na to, až budete sami bez svého protějšku, není to v pořádku. Partneři v dobře fungujícím vztahu by měli rádi trávit čas spolu. Je pochopitelné, že ne veškerý svůj čas, ale na společné chvilky by se rozhodně měli těšit.

Už se vám někdy stalo, že jste měli větší radost z toho, že se vám ozval expartner než vás současný partner? Asi sami tušíte, že to pro váš současný vztah není dobré znamení.

Nechce se vám z práce domů, protože tam na vás čeká přítel či přítelkyně? Raději z domu utíkáte ven, abyste byli sami? Váš vztah se tedy pravděpodobně rozpadá.

Vzpomínáte si, kdy jste se s partnerem naposledy zasmáli? Ano? To je dobré znamení. V dobře fungujícím vztahu by neměl humor a smích chybět. V opačném případě vám to moc neklape.

magazin.cz

 

Základem partnerského soužití je důvěra. Pokud chybí, vy svůj protějšek neustále sledujete nebo podezříváte z nevěry, váš vztah dlouho nevydrží.

Je vaše komunikace negativně či dokonce nepřátelsky laděna? Chyba, pokud chcete, aby vztah vydržel.

Ve šťastném a fungujícím vztahu se dvojice nesnaží vyhýbat intimnostem, jeden druhého se rád dotýká a partneři touží po vzájemném sblížení. Pokud tomu tak u vás není, partner vás dokonce ani nepřitahuje, nemá smysl ve vztahu pokračovat.

Jste se svým partnerem jenom proto, že si prostě nemůžete dovolit od něj odejít? Uvědomte si ale, že takový vztah stejně dlouho nevydrží.

Pokud máte pocit, že vás partner omezuje v kariérním růstu a ničí vám něco, na čem jste dlouho pracovali, také to není dobré znamení. Partneři by se měli vzájemně zajímat o sny svého protějšku, respektovat je a nestát v jejich naplnění v cestě.

Když každý spíte v jiné místnosti, máte oddělené ložnice, nesvědčí to o dobrém vztahu.

Po nějakém čase si partneři někdy uvědomí, že se vlastně neshodují jejich představy o životě a společné budoucnosti. Ta je v tomto případě většinou nemyslitelná.

Špatným znamením je i to, když ve vztahu zmizí vášeň. Pokud se ji partneři nesnaží obnovit, ve většině případů je to důvod k rozchodu.

 

Odpovídá vašemu vztahu více než polovina výše zmíněných problémů? V tom případě to budete muset se svým partnerem řešit, ať už důkladným rozhovorem, kompromisem či v krajním případě rozchodem. Možná, že je ještě čas vztah zachránit. Snažte  se o to, dokud není pozdě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1