Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Umění naslouchat

Umíte naslouchat druhým? Pokud ne, naučte se to. Pomůžete tak sobě i svému okolí a budete úspěšnější v osobním i profesním životě.

Vůdci skupin a úspěšní jedinci tuto schopnost mimořádně ovládají, je to asi jejich nejdůležitější vlastnost v jistém smyslu. Pak mohou totiž všechny shromážděné informace získané nasloucháním efektivně využít.

Umění naslouchat je prostředkem ke zlepšení osobních vztahů i k dosažení úspěchů. Není to žádná věda a hned zaznamenáte lepší vztahy se svým okolím. V čem spočívá kouzlo empatie?

 

Pozorné naslouchání

Pokud se snažíte někomu naslouchat, buďte po celou dobu klidní a potichu. Soustřeďte na to veškerou svou pozornost. Nejdůležitější je pro vás v danou chvíli jenom to, co vám druhý člověk říká. Odstraňte proto všechny rušivé elementy – ztlumte hudbu, vypněte televizi, zapomeňte na chvíli na svou práci. Zaměřte se pouze na slova toho, komu nasloucháte. Pokud se takto budete chovat, druhá osoba to bude vnímat pozitivně a nebude se bát či stydět mluvit. Každý z nás totiž dobře vycítí, zda mu někdo skutečně naslouchá. Pokud tomu tak je, podvědomě se mu zvedne sebevědomí a začne také druhé osobě více věřit.

magazin.cz

 

Neodpovídejte hned

Neodpovídejte osobě hned, když se odmlčí. Pravděpodobně toho totiž má ještě hodně na srdci, jenom si potřebuje urovnat myšlenky. Dejte proto také prostor tichu. To má hned tři důvody. Zaprvé se nestane to, že byste druhému skočili do řeči a přerušili tok jeho myšlenek. Druhým důvodem je prostor k vašemu zamyšlení. Pokud druhému ihned nedopovíte, naznačíte mu, že vám nejsou jeho problémy lhostejné a přemýšlíte o nich. Za to vám bude jistě vděčný. Zatřetí vám v pauze mohou dojít i skryté souvislosti a svému protějšku hned lépe porozumíte.

magazin.cz

 

Ptejte se

Někdy vám osoba neřekne vše, co potřebujete vědět, abyste si o daném problému udělali vlastní názor a dokázali jí tak poradit. Není tedy nic jednoduššího, než se dotyčného vyptávat. Říká se, že kdo má otázky, ten je pánem komunikace. Nesmíte svému protějšku pokládat jen tak nějaké dotazy, ale otázky si pečlivě promyslete. Tak z konverzace nejvíce vytěžíte.

 

Ženy umí lépe naslouchat

Ženy se mnohdy zlobí na své partnery, že jim nenaslouchají. Muži za to však v podstatě nemohou, nemají pro to totiž biologické předpoklady. Bylo zjištěno, že při komunikaci je v ženském mozku zapojeno sedm center, v tom mužském pouze centra dvě. Proto muži vlastně nikdy stoprocentně druhou osobu neposlouchají. Ale pozor pánové, údajně se můžete pravidelným cvičením naučit naslouchat stejně dobře jako ženy. 

magazin.cz

 

Zpětná vazba

Občas není v konverzaci na škodu ověřit si, že jste slova druhého správně pochopili. Proto nahlas ve zkratce shrňte, co vám dotyčný sdělil. Ujistíte tak sebe i jeho, že opravdu pozorně nasloucháte. Pak můžete s klidem pokračovat v rozhovoru.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!