Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nebezpečné líbání

Líbání je jistě příjemná činnost, která je dokonce zdraví prospěšná – pozitivně působí na naši psychiku a údajně dokonce zvyšuje imunitu.

Platí to ovšem pouze v případě, že si polibky vyměňujete se zdravým protějškem. Pokud tomu tak není, můžete se právě při líbání nakazit některou z celé řady chorob.

 

Zánět mozkových blan

Jednou z nemocí, kterou se můžete nakazit při líbání, je zánět mozkových blan. A bohužel k tomu dochází poměrně často. Zánět mozkových blan, tedy meningitidu, můžete chytit hlavně v případě, že máte oslabenou imunitu, jste vyčerpaní a pohybujete se ve větším kolektivu osob. Večírky nebo koncerty, věková skupina od 15 do 20 let se sklonem k rizikovému chování, to je ideální prostředí pro přenos zánětu mozkových blan. Nemoc způsobuje jednak bakterie meningokoku, ale také herpes virus. Často se touto chorobou při líbání nakazí kuřáci, kteří mají kvůli svému zlozvyku oslabenou sliznici v ústech. Infekce se do těla rozšíří krví a napadne mozkové blány. Většinou je nutná hospitalizace pacienta v nemocnici, v extrémních případech jsou nemocní ohroženi na životě. Naštěstí lze proti zánětu mozkových blan očkovat.

magazin.cz

 

Mononukleóza

Mononukleóze se také někdy říká „nemoc z líbání“. Tato infekční choroba způsobena virem Epstein-Barrové (EBV) se totiž nejčastěji přenáší slinami, a tedy i při líbání. Polibky představují asi nejsnadnější způsob přenosu nemoci. A jak se mononukleóza projevuje? Jejími typickými příznaky jsou horečky, zvětšené uzliny, únava, bolest v krku zejména při polykání, vyrážka v ústní dutině nebo zvětšená játra. Léčba trvá často dva týdny, v některých případech i déle.

 

Syfilis

Abyste chytili syfilis, nemusíte mít nutně s nakaženým pohlavní styk. Stačí se s ním líbat. Riziko nákazy roste s drobnými poraněními v ústech nebo v případě krvácejících dásní. Naštěstí lze dnes syfilis úspěšně léčit, ovšem jeho zákeřnost spočívá také v tom, že si jenom málokdo uvědomí, jak snadno se lze touto nemocí nakazit třeba právě při líbání.

magazin.cz

 

Žloutenka typu B

Touto zákeřnou chorobou se můžete nakazit jak při pohlavním styku, tak při líbání. A zpočátku ani nepoznáte, že žloutenku máte. Po nakažení se u vás totiž ještě dlouhou dobu nemusí objevit žádné příznaky. Virus zaútočí hlavně na játra, která jsou pak poměrně často trvale poškozena. Virus se do těla může dostat krví, slinami nebo ejakulátem. Mezi příznaky žloutenky typu B patří bolesti svalů, nechutenství, tmavá moč, světlá stolice a mírné zažloutnutí očního bělma. Před touto chorobou vás naštěstí může ochránit očkování.

 

Herpes virus

Tímto virem je snadné se nakazit právě při líbání. Prvním příznakem je puchýř podobný oparu. Když dojde k jeho prasknutí, infekce putuje do úst a následně až do hrtanu. A vir vám v těle už zůstane do konce života. Pak stačí oslabená imunita a nemoc se opět naplno projeví. Některé typy tohoto viru mají bohužel na svědomí vznik rakoviny hrtanu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!