Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Když lásku zachraňuje odborník

Mnoho lidí nechce o partnerské nebo manželské terapii ani slyšet. A to ani v případě, že by jim právě taková terapie zachránila krachující vztah. Co všechno vám může partnerská terapie nabídnout?

Odbornou pomoc je vhodné vyhledat, pokud váš vztah s partnerem upadá a vy ho chcete zachránit, jen na to sami nestačíte. Také když se potřebujete někomu svěřit a chcete, aby vás někdo vyslechnul a řekl vám svůj názor na danou situaci, je dobré navštívit odborníka. Nejčastěji dochází na partnerské terapie páry v následujících situacích:

  • Když jsou hádky na denním pořádku.
  • Když se partneři přou neustále ze stejných důvodů.
  • Když se lidé cítí znudění, jsou ve vztahu frustrovaní, neustále podráždění, a to i přesto, že k tomu nemají žádné objektivní důvody.
  • Když má jeden (nebo i oba) z partnerů pocit, že mu ten druhý nerozumí a nenaslouchá mu.
  • Když člověk uvažuje o nevěře nebo byl dokonce již svému partnerovi nevěrný.
  • Když se ve vztahu objevily závažné životní události, které ovlivnily život i vztah obou partnerů.
  • Když spolu partneři tráví čím dál méně času.
  • Když se ze vztahu vytratí sex a intimní chvilky.

Dokáže terapie zachránit vztah?

Úspěšnost partnerské terapie je závislá na dvou hlavních faktorech. Partneři musí především odbornou pomoc začít hledat včas. Manželství v rozvodovém řízení již prakticky nemá cenu zachraňovat. Druhým předpokladem je, že na sobě musí chtít oba partneři začít nějakým způsobem pracovat. To mnohdy představuje běh na dlouhou trať. Není totiž úplně jednoduché zapomenout na staré návyky a začít se chovat jinak. Průměrně páry potřebují šest až dvanáct hodinových sezení s terapeutem, pokud ovšem trénují i doma.

Kdy je na záchranu vztahu pozdě?

Pokud partneři přijdou za odborníkem již v hluboké krizi, šance na záchranu vztahu se výrazně snižuje. V takovém případě totiž jsou už lidé vyčerpaní a chybí jim i síla na sobě a vztahu pracovat.

Terapie už také nemá prakticky smysl v případě, že je již jeden z partnerů pevně rozhodnutá vztah ukončit nebo už to dokonce jednou udělat, ale byl přemluven, aby se do něho vrátil. Tzv. slepované vztahy se zkrátka většinou rozpadnou.

Jak terapie probíhá?

Na prvním sezení terapeuta partneři seznámí se svou situací. Jedná se o jakousi seznamovací schůzku. Během líčení problémů odborník pár pečlivě sleduje, vnímá reakce partnerů a naslouchá jim. Tak si o vztahu vytvoří představu, se kterou může následně dále pracovat.

Úkolem terapeuta je partnery naučit, jak spolu mohou dobře vycházet, jak spolu mají komunikovat a vzájemně si naslouchat. Pokud na tom lidé zapracují a zvládnou to, jsou na dobré cestě k zachránění vztahu.

Zpočátku sice mohou lidé před odborníkem pociťovat stud, ale ten se postupně vytratí a budou k němu upřímní. U terapeuta se člověk většinou otevře a řekne i to, co mnohdy ani nepoví svému partnerovi.

Někdy mohou mít lidé pocit, že jim terapie vztah ještě více zhoršila. To je však jenom většinou první (a klamný) dojem. Terapeut totiž musí otevřít a probrat s partnery i bolestná témata, nevyhýbá se ani citlivým a intimním věcem. Člověk však musí mít neustále na paměti, že aby byla terapie úspěšná, musí mít terapeut o vztahu dostatek informací a není dobré před ním něco zatajovat.

Nastat může také situace, kdy terapeut usoudí, že vztah již nelze zachránit a že se spolu partneři jenom trápí. Úkolem odborníka není za každou cenu vztah zachránit, ale také lidem pomoci zvládnout rozchod.

Pokud si myslíte, že váš vztah potřebuje odbornou pomoc, musíte si o tom promluvit se svým partnerem. V případě, že má váš protějšek stejný názor, začněte s terapiemi. Ovšem pokud partner nechce o partnerské terapii ani slyšet, do ničeho ho nenuťte. Musíte totiž chtít oba, jinak nemá terapie smysl.

Když lásku zachraňuje odborník

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!