Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kdo je demisexuál nebo pansexuál?

Dříve se lidé dělili jednoduše na heterosexuály a homosexuály. Postupem času se přidali bisexuálové. Ovšem dnes už je rozlišováno mnohem více sexuálních orientací.

V potaz je bráno nejen pohlaví, ale také třeba míra romantiky nebo očekávání od svého protějšku. Sexualita je někdy záhadná.

Asexuál

S tímto pojmem se většina z nás už asi někdy setkala. Za asexuála je označován člověk, který se vyhýbá sexuálnímu styku. Dokáže sice navázat s osobami nějaký vztah, ovšem ne po sexuální stránce. Dva asexuálové spolu klidně mohou žít ve šťastném a spokojeném partnerském soužití.

Demisexuál

Demisexuálové se potřebují se svým protějškem nejprve pořádně poznat a sblížit, než svolí k sexu. Zkrátka si musí se svým partnerem vybudovat pevné pouto, než se s ním vyspí. Demisexuálům jsou tak trochu podobní demiromantici. Ti nechtějí o ničem romantickém slyšet do té doby, než se se svým protějškem sblíží a vytvoří si pevný a emocionálně založený vztah.

Aromantik

Dámy, aromantik vás nikdy nepozve na romantickou večeři ani vám nepřinese květiny. Od aromantika zkrátka nikdo nemůže očekávat žádná romantická gesta. Takový člověk přitom není žádný sobec nebo dokonce zlý člověk, jenom si nepotrpí na romantiku. I přesto si můžete s aromantikem užít něžné milování, najdete u něho úctu i pochopení. Jenom žádnou romantiku a přehnané snění.

Pansexuál

Pansexuál je člověk, který je schopný udržovat všechny druhy vztahů, ať už romantický, sexuální, emocionální, a to s oběma pohlavími. Dále existují také panromantici, kteří udržují vztahy s muži i ženami pouze v tom romantickém slova smyslu.

Queerplatonický vztah

Tímto pojmem se označuje takový mezilidský vztah, který bychom mohli nazvat dobrým kamarádstvím či přátelstvím. Osoby v tomto vztahu k sobě netáhnou žádné romantické city, ale mají mezi sebou lepší a pevnější vztah než běžní přátelé.

Lithromantik

Takový člověk neočekává opětování svých citů od svého protějšku. Sám si ovšem lithromantik dokáže užít pocit romantického zamilování. Je to sice zvláštní, ale i lithromantik je spokojený i přesto, že ho nemiluje osoba, do které je zamilovaný. Ideální je to situace třeba pro vdané ženy nebo ženaté muže, pokud je jejich ctitelem či ctitelkou právě lithromantik.

Skoliosexuál

Skoliosexuál je takový podivín. Přitahují ho totiž takoví lidé, kteří na první pohled nepřipomínají ženu ani muže.

Kdo je demisexuál nebo pansexuál?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!