Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

„Slepované“ vztahy: Mají vůbec smysl?

Některé vztahy nekončí rozchodem. Po něm se totiž k sobě dvojice opět vrátí. Mají ale „slepované“ vztahy smysl?

Jak tvrdí odborníci na partnerské vztahy, rozchod vztah velmi zasáhne. Oslabí se zejména důvěra mezi partnery. A právě důvěra je jedním ze základních kamenů každého vztahu. Vztah může po rozchodu znovu pokračovat pouze v případě, že na něm budou oba partneři usilovně pracovat a něco také změní. Pokud se tak nestane, vztah nemá zpravidla dlouhou budoucnost.

A proč se vlastně lidé vrací zpět do vtahů, které už se jednou rozpadly? Někdo má problém s překonáním tlaku po rozchodu a trápí se pocitem viny, že partnerovi ublížil. Proto se k němu vrátí, a to i v případě, že už ho nemilují. Ovšem to je chyba, což se dříve či později ve „slepeném“ vztahu projeví.

Do rozpadlého vztahu se vracejí lidé, kteří už nejsou zvyklí být sami a jsou svým způsobem na partnerovi závislí. Často svého bývalého partnera po rozchodu obtěžují a prosí ho, aby se spolu zase dali dohromady. Jenom málokdy se snaží obnovit vztah partneři, kteří se poučili ze svých chyb. Ti se pak skutečně snaží na vztahu pracovat a chovají se k sobě navzájem hezky a s respektem. V tomto případě mají „slepované“ vztahy šanci.

Návrat do vztahu má smysl v tom případě, když se ještě nevytratila láska. Partneři pak musí začít na vztahu opravdu pracovat, tato snaha však musí být oboustranná. Jeden člověk vztah nezachrání. Pokud se k sobě partneři vrací jenom ze soucitu, kvůli pocitům viny, nebo kvůli dětem, zpravidla se vztah dříve či později znovu rozpadne.

Některé páry si ve vztahu tzv. dávají pauzu. Někdy má vážně smysl – partneři si od sebe navzájem odpočinou a zjistí, že se skutečně milují a chtějí spolu dále být. Ovšem v době pauzy si člověk může naopak také uvědomit, že ve vztahu trpí, trápí se a není spokojený. Na tom se pak dá buď pracovat, nebo vztah ukončit.

Žádnému partnerskému soužití se pochopitelně nevyhnou konflikty, například v podobě hádek. Ovšem to není hned důvod k rozchodu. Partneři by se spíše měli učit zvládat různé situace a to, jak spolu vycházet. Na vztahu se zkrátka musí pracovat.

Sami asi nejlépe poznáte, jestli se vztah zlepší, nebo jestli s partnerem jenom ztrácíte čas. Některé vztahy je někdy lepší ukončit.

„Slepované“ vztahy: Mají vůbec smysl?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!