Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak láska působí na naše tělo?

Když se člověk zamiluje, v jeho těle se rozjede hned několik chemických procesů. Jistě jste třeba už někdy slyšeli o pověstných „motýlcích“ v břiše. Vědci se na tělesné projevy lásky zaměřili a snažili se je vysvětlit.

Každý člověk má v mozku celkem dvanáct center, která řídí lásku a zamilovanost. Zároveň také tak trochu mění fungování lidského těla. Pokud se člověk zamiluje, dojde k uvolňování oxytocinu, dopaminu, adrenalinu a jiných látek, které mění vaší mysl i tělo.

Stav podobný opilosti

Zamilovaný člověk se mnohdy cítí jako opilý, to už jste možná někdy zažili na vlastní kůži. Vědci se na tuto skutečnost zaměřili a zkusili porovnat účinky alkoholu a hormonu oxytocinu (tedy hormonu lásky a štěstí) na lidský organismus. Bylo zjištěno, že alkohol ovlivňuje jinou část mozku než oxytocin. Ovšem alkohol i zmíněný hormon nás ovlivňují úplně stejným způsobem – člověk ztrácí zábrany, je otevřenější, veselejší a šťastnější.

Potící se dlaně a zrychlený tep

Potící se dlaně a zrychlený tep má na svědomí adrenalin a noradrenalin. Když se člověk zamiluje, v jeho těle dojde ke zvýšené produkci adrenalinu a noradrenalinu. To pak může mít na svědomí vznik pocitů úzkosti, zrychlení tepu a pocení dlaní. Jedná se tedy o zcela normální projevy zamilovanosti.

Rozšíření zorniček

V blízkosti milované a pro vás atraktivní osoby se vám nápadně rozšíří zorničky. Vaše oči pak působí větším dojmem. A právě proto si v minulosti ženy do očí kapaly kapky z rulíku, které jim zorničky rozšířily. Tím pak dávaly mužům jasné znamení, že o ně mají zájem.

Pověstní „motýlci“ v břiše

Pro zamilovanost jsou typičtí pověstní „motýlci“ v břiše. Tento stav lze však vědecky vysvětlit. Jakékoliv citové rozpoložení má za následek to, že cévami do žaludku putuje kortizol, tedy stresový hormon. A to jsou právě ti třepetající se „motýlci“ v břiše.

Útlum citlivosti na bolest

Pokud je zamilovanost opravdu silná, může způsobit útlum citlivosti na bolest. Láska tak může představovat analgetikum. Jak je to možné? Láska totiž působí na části mozku, které řídí bolest.

Stavy podobné závislosti

Během zamilovanosti dochází v mozku k uvolňování dopaminu. Spolu s ním se objeví pocit radosti a spokojenosti. Vědci tento jev zkoumali a došli k závěru, že dopamin na lidský organismus působí podobně jako kokain. Zamilovaní lidé proto mohou pociťovat stavy podobné závislosti. Pokud netráví čas se svým protějškem, může se u nich objevit stres, stavy úzkosti a deprese.

Jak láska působí na naše tělo?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1