Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kondom pro ženy: Pro a proti

Ženské kondomy jsou na trhu už přes dvacet let, ovšem stále čekají na své plné prosazení.

Kondom pro ženy je před pohlavním stykem zaváděn do pochvy. Zabraňuje otěhotnění a také chrání před nakažením pohlavně přenosnými chorobami. Ženský kondom přišel na trh před více než dvaceti lety pod označením FC1. Známý byl produkt spíše jako femidom, nebo pod lidovými názvy, jako je například plastikový pytlík či horkovzdušný balón.

Ženské kondomy mají oproti těm mužským celou řadu výhod. Ovšem nevýhod také není zrovna málo.

Pro

Výhodu pro ženu jistě představuje fakt, že má větší kontrolu nad antikoncepcí a nemusí se tedy v otázce ochrany spoléhat na partnera. Tato možnost aktivního přístupu ženy k antikoncepci byla oceňována zvláště v rozvojových zemích.

Nezpochybnitelnou výhodou ženského kondomu je jeho materiál. Tento kondom je vyroben z polyuretanu, což je materiál až o 40 procent pevnější než latex, ze kterého se vyrábějí pánské kondomy. Pokud je někdo na latex alergický, představují pro něj ženské kondomy vhodnou alternativu.

Ženský kondom je možné zavést do pochvy již osm hodin před sexem. To vás uchrání před nepříjemným přerušením milostných hrátek kvůli nasazování pánského kondomu (často na poslední chvíli).

Při správném použití slouží ženský kondom oproti tomu mužskému jako spolehlivější ochrana před otěhotněním i pohlavními chorobami. Jak již bylo zmíněno, ženský kondom je vyroben z pevnějšího materiálu než kondom pánský. Zároveň ženský kondom ochraňuje větší část pochvy.

Proti

Nutno dodat, že ženský kondom je poněkud nepraktický. Jeho zavádění rozhodně není jednoduché. Zvláště pro ženy, které neznají anatomii svého těla, bude aplikace kondomu oříškem a zabere jim dost času. Při troše cviku se však dá tomuto problému předejít.

Z estetického hlediska není ženský kondom také moc působivý. Kondom se nezavádí do pochvy celý a jeho koncová část tedy překrývá okraje vagíny. To nakonec může ještě zvýšit jeho antikoncepční účinek, protože k samotnému pohlavnímu styku pak nemusí ani dojít. Se zavedeným kondomem zkrátka žena nebude pro muže zrovna atraktivní.

S používáním ženského kondomu je úzce spjato používání lubrikantů. Ženský kondom není oproti tomu mužskému zvlhčován vaginálním sekretem, a proto je lubrikant nutností. Pokud ho nepoužijete vůbec, bude pohlavní styk poněkud hlučný. Ženský kondom totiž bude šustit, což dokáže velmi znepříjemnit milostné hrátky.

Nevýhodou ženských kondomů je také jejich vysoká cena. Mužské kondomy jsou mnohem levnější.

Kondom pro ženy: Pro a proti

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1