Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Konec vztahu / foto: Konec vztahu

Když se blíží konec vztahu

Partnerské soužití je mnohdy komplikované. Zvláště dlouhodobé vztahy snadno sklouznou ke stereotypu a nudě. Časem se také vytratí zamilovanost a objevit se mohou myšlenky na rozchod.

K rozpadu vztahu však mnohdy ani dojít nemusí. Stačí na vztahu začít pracovat a partneři spolu mohou být opět šťastní a spokojení. Některé faktory však poukazují na to, že se blíží konec vztahu. Které to jsou?

Komunikace vázne

Povídáte si se svým partnerem o tom, jaký měl den? Zajímáte se o pocity a názory svého protějšku? Jak často si spolu jen tak sednete, abyste prohodili pár slov? Žádáte svého partnera třeba o radu? Chcete znát jeho názor a akceptujete ho?

Komunikace je základem fungujícího partnerského soužití. Pokud ve vztahu komunikace vázne, převládá mlčení a váš zájem o partnera zmizel, je to špatně. Takový vztah spěje ke svému konci. Nezřídka do takového vztahu zasáhne třetí člověk coby milenec či milenka, anebo alkohol. A jediným rozumným řešením je trápení obou účastníků vztahu ukončit, tedy rozejít se.

 

Neporozumění ve vztahu
Neporozumění ve vztahu

 

Absence intimních chvilek

Pokud z vašeho vztahu zmizel i sex a potřeba vzájemného tělesného kontaktu, je to známka umírajícího partnerského soužití. Tím spíš, když to ani jednomu z vás moc nevadí. Partneři, kteří už nechtějí usínat ve společném objetí, nedotýkají se jeden druhého a spíše k sobě mají odpor, spolu ani nejsou šťastní. A jejich vztah se tak pomalu, ale jistě rozpadá.

Neděláte nic společně

Kdy jste naposledy s partnerem někam společně vyrazili – do kina, na pivo nebo na večeři? Nemůžete si vzpomenout? A máte vůbec nějaké společné aktivity a zájmy? Pokud sice žijete spolu, ale vlastně společně nic neděláte, vašemu vztahu to neprospěje, spíše naopak. Je samozřejmě pochopitelné a také dobré, že má každý svůj koníček, ovšem pokud má partnerské soužití fungovat, měl by se pár také věnovat nějaké společné aktivitě. Jestli spolu zkrátka partneři netráví čas, začnou se od sebe odcizovat.

Špatné vztahy s příbuznými a přáteli

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak moc se odráží váš vztah s partnerem i ve vztahu s vaším okolím? Odborníci na vztahy zjistili, že pokud se objeví problémy v partnerském soužití, začne člověk i špatně vycházet se svým okolím, rodinou a přáteli. Nesnáší se váš partner s vašimi přáteli? Jsou pro vás rodinné oslavy utrpením? Pak je něco špatně i ve vašem vztahu s partnerem.

Máte k sobě odpor

Rozčiluje vás už jenom to, že je partner ve vaší blízkosti? Jde vám na nervy prakticky všechno, co udělá? Pokud máte na partnera takřka alergii, je jasné, že se vztah blíží ke svému konci. Mezi vámi pravděpodobně už vyhasly city. Časem se místo lásky objeví nenávist. A to už opravdu není na co čekat a je lepší vztah ukončit.

Když se blíží konec vztahu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!