Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Impotence? Nejčastější je psychická

Co je to impotence? Co ji způsobuje a proč jí tolik trpí mladí silní muži?

Impotence je noční můrou snad každého muže a možná se budete divit, také ženy. Co to přesně znamená? Odborný výraz je erektivní dysfunkce. Postiženému se nedaří dosáhnou erekce a pokud ano, pak ji nedokáže udržet. Co to ve finále znamená, je jasné. Muž nemůže zažít plnohodnotnou soulož, protože s měkkým se do vagíny zkrátka nedostane.

Pokud si myslíte, že jde o nějaký výjimečný problém, který do povědomí široké veřejnosti  pronikl jen díky machovským obhroublým  komediím, vězte, že například v USA je impotentních 30 milionů mužů.

Jaké jsou hlavní příčiny impotence?

Cévní onemocnění
Erekci způsobuje krev, která se nahrne do penisu. Cévní problémy mohou omezit proudění krve do penisu nebo množství krve v něm. Obojí způsobí problém s erekcí. Krevní cévy mohou být poškozeny ztvrdnutím artérií nebo úrazem. Cévní onemocnění je nejčastější lékařskou  příčinou impotence.

Poškození nervů
Aby mohl muž mít erekci, musí jeho nervy fungovat normálně. Ale nervy mohou být poškozeny z různých důvodů, jako je například cukrovka, skleróza, operace prostaty nebo poškození míchy.

Psychologické faktory
Psychická onemocnění jako deprese, úzkost, ale i pocity viny nebo strachu mohou mít mimo jiné za následek různé sexuální problémy. A v určitých případech jsou i hlavním důvodem impotence. Doktoři předpokládají, že špatná psychika je příčinou většiny sexuálních problémů. Impotence způsobená psychickými problémy je nejčastější u mladých mužů.

Léky
Mnoho léků může způsobit problémy sexuální funkce, a to především léky na vysoký krevní tlak, deprese, srdeční problémy a na rakovinu prostaty.

Hormonální problémy
Abnormální úroveň některých hormonů, jako je například testosteron, hormon štítné žlázy nebo hormon podvěsku mozkového známý jako prolaktin, můžou být na překážku při erekci nebo sexuální chuti. Ale co se týká impotence, je to nejméně častá příčina.

Dámy, co byste dělaly, kdyby měl váš partner problémy s erekcí?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 143