Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Ženy, které nenávidí své orgasmy!

Je to teprve šest let, co byl objeven a de facto vědecky uznán syndrom permanentního sexuálního vzrušení (Persistent Sexual Arousal Syndrome – PSAS), kterým doslova trpí některé ženy, ačkoliv se to může zdát jako protimluv.

Je to prokletí
Zatím nikdo nedokáže přesně říct, čím je tento stav způsoben. Ženy, které jsou jím postiženy, si ale přejí jediné: zbavit se ho.

Prakticky neustále jsou na samém pokraji orgasmu. Na čase, místě či okolnosti přitom nesejde. Může to znít lákavě, směšně, nebo jen prostě divně. Ženy se syndromem PSAS jsou ale vězeňkyně vlastního těla. Je hodně těžké si představit, že jejich tělo reaguje zcela nezávisle na vůli, a to ještě v poněkud intimním smyslu.

„Je to nechtěné sexuální vzrušení ve vagíně,“ popisuje své pocity Dearmon pro americkou televizi ABC.

„A sex tomu nepomáhá,“ dodává Lauren. „Orgasmem se toho nezbavíte, někdy to udělá dokonce silnější. Pro mě to je iritující mučení.“

„Spoustu času strávíte snahou vyhýbat se situacím, které by mohly znamenat prvotní impuls,“ přidává svou trošku do mlýna Austin.

Musí snášet posměšky
Doktor Irwin Goldstein, profesor chirurgie na klinice v San Diegu a ředitel programu sexuálního zdraví při nemocnici Alvarado, je jedním z mála odborníků, který se tomuto problému aktivně věnuje.

„Je to spontánní, dotěrné a nechtěné genitální vzrušení, sestávající z pulsování a brnění, které se vyskytuje nezávisle na vůli dotyčné osoby,“ vysvětluje fenomén Goldstein.

Dearmon, Austin, Lauren a Emily mají PSAS. Shodně tvrdí, že ještě před pár lety si s tím absolutně nevěděly rady. Myslely si, že jsou v tom sami. V takových úsudcích je utvrzovali i doktoři. Ti se navíc chovali povýšeně a brali věc s nadsázkou. „Jeden mi řekl, ať si najdu nějaké hobby, druhý, že jsem se stala lesbou,“ vypráví Daermon.

Doktor Goldstein se domnívá, že syndromem mohou trpět tisíce žen. Skutečné číslo není známo, protože postižené většinou nevyhledají odbornou pomoc.

„Pokaždé, když mám na toto téma přednášku, vidím v obecenstvu úsměvy a úšklebky. Jsou to psychologové a vidím na nich, že si říkají: kéž by má žena byla taky taková. Já jim ale říkám, že pokud by věděli o co jde, určitě by si to nepřáli.“

Co za tím stojí?
Konstantní sexuální vzrušení není způsobeno bouřlivými hormony. V podstatě ani není sexuálního původu. Nikdo netuší, čím je toto onemocnění způsobeno a co stojí za častými vzruchy.

„Pochází to z mého mozku? Způsobuje to mé tělo? Nebo je to nervové podstaty?“ ptá se Emily.

Muži mohou mít podobný problém. Jejich nechtěná vzrušivost se nazývá priapismus a má podobu několik hodin v kuse ztopořeného penisu. Jedná se však o onemocnění, které lze léčit.

U žen je to ale mnohem horší a opravdu účinný lék zatím nalezen nebyl. „Jejich genitálie jsou vzrušené 24 hodin, sedm dní v týdnu, 365 dní v roce. Nemohou se soustředit. Všechno, co se hýbe a vibruje, v nich může vyvolat orgastickou reakci,“ popisuje doktor Goldstein.

Domnívá se, že je na stopě původu tohoto onemocnění. Podle něj je ukryto v mozku a jedná se o centrum, které je aktivováno bez lidského vědomí. Pokud by se tato hypotéza potvrdila, ženy by sice znaly důvod svého netradičního utrpení, ovšem léčba by v takovém případě byla nesmírně komplikovaná.

Co si o tom myslíte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 165