Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nefungující vztah / foto: shutterstock

Kdy je zbytečné zachraňovat vztah?

Asi v každém vztahu to čas od času skřípe a objeví se problémy a neshody. Jak ale poznat, kdy má cenu vztah zachraňovat?

Zpočátku v partnerském vztahu nechybí láska, harmonie, vzájemná úcta a pochopení. Ovšem později se hádky či problémy nevyhnou snad žádnému partnerskému soužití. Někdo nezvládne řešit již náznaky problémů a raději vztah ukončí. 

Základem každého vztahu je především komunikace. Pokud spolu partneři nemluví o problémech, nic spolu neřeší a nedávají prostor diskuzi, je to špatně. Takový vztah nemůže nikdy dobře fungovat a zpravidla se rozpadá.

Někdy se může stát, že se k sobě partneři jednoduše nehodí. To pak vztah klidně stojí na zdánlivě pevných základech, ovšem i přesto nefunguje tak, jak by měl. Partneři se spolu potom jenom trápí, i když se třeba mají rádi. Každý člověk je zkrátka jiný – ať už se jedná o jeho povahu, vlastnosti nebo zájmy. A někteří lidé se k sobě zkrátka nehodí. V takovém případě je skutečně zbytečné vztah zachraňovat. Láska je sice krásná věc, ale vztah stojí také na něčem jiném.

Zlomené srdce
Zlomené srdce

V prvé řadě bychom se nikdy neměli ve vztahu trápit, ale naopak být šťastní a spokojení. Je důležité, abychom se ve vztahu cítili bezpečně. Vztah, který člověka ubíjí, brání mu růst, plnit si své sny a věnovat se svým zájmům, je lepší ukončit. Toto by si měl každý člověk uvědomit, ještě než do vztahu vstoupí.

Pro fungující vztah je nutné vybrat si toho správného partnera – někoho, s kým si budeme rozumět a s kým se k sobě budeme hodit. Kromě již zmíněné komunikace vztah stojí také na přátelství. Se skutečně dobrým přítelem se můžete o všem bavit, svěřit se mu, zároveň se s ním věnovat svým společným koníčkům. Mnoho vztahů se rozpadá proto, že spolu partneři netráví volný čas a mají odlišné zájmy.

 

Vztah nám má přinášet příjemné pocity. Se svým protějškem bychom se přece měli dobře cítit. S tím také souvisí ochota řešit případné problémy, protože nám zkrátka za to vztah stojí. 

Partneři by si pochopitelně měli vyhovovat i po stránce sexuální. O sexu se nesmí stydět spolu mluvit – sdělovat si své sexuální touhy a potřeby, a přitom se snažit jeden druhého pochopit.

Kdy je zbytečné zachraňovat vztah?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!