Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nevěra / foto: shutterstock

Co se říká o nevěře a co z toho je pravda

Statistiky hovoří jasně – zhruba polovina vztahů je zasažena nevěrou. Nejčastěji pak lidé svým protějškům zahýbají se svým kolegou nebo se svou kolegyní v práci.

Nevěra bývá těžkou životní zkouškou. Jedná se o jeden z největších problémů, které se mohou ve vztahu objevit. Zrada, nedůvěra, smutek či nenávist – všechna tato slova jsou s nevěrou úzce spojeny. S nevěrou se také však pojí celá řada mýtů.

Kdo podvedl jednou, podvede znovu

Tuto větu už každý určitě někdy slyšel. Mnozí z nás se zkrátka nejspíš domnívají, že člověk, který jednou někoho podvedl, je nenapravitelný nevěrník. To však může být (naštěstí) daleko od pravdy. Samozřejmě se mezi námi najdou skuteční chroničtí nevěrníci, kteří mají velmi nízké sebevědomí, které si zvedají právě zahýbáním. Ovšem stejně tak existují jedinci, kteří podvedli jenom jednou a své chyby skutečně litují a už ji nikdy nezopakují.

Ženy hledají lásku, muži sex

Setkali jste se už někdy s tímto názorem? Tak mu nevěřte! Podle odborníků mají muži a ženy k nevěře stejné důvody – ať už hledají dobrodružství, něco nového, nebo jim chybí láska a pochopení partnera. V případě nevěry nejsou přílišné rozdíly mezi přemýšlením muže a ženy.

Nevěra zahrnuje sex 

Nevěra nemusí být nutně spojena se sexem! V dnešní moderní době, kdy trávíme mnoho času na sociálních sítích, se hovoří o tzv. emoční nevěře. Ta sice nezahrnuje sex, ale často mnohem víc ublíží. Jak již název napovídá, emoční nevěra je o citech. A to často vede k rozpadu vztahu.

Nevěra prospěje hroutícímu se vztahu

Pokud chcete vztah zachránit, rozhodně zapomeňte na nevěru! Ta totiž hroutícímu se vztahu určitě neprospěje, i když se často říká opak. Psychologové zpravidla neznají případy, kdy by nevěra byla vztahu nějak prospěšná. Mnoho párů sice dokáže nevěru překonat, ovšem tato negativní zkušenost ze vztahu nikdy úplně nezmizí.

Příčinou nevěry je vždy nespokojenost ve vztahu

Podle odborníků jsou nevěrné častěji ženy, které nejsou ve vztahu se svým partnerem spokojeny. Na druhou stranu ale muži podvádějí často svou partnerku (zhruba 60 procent), i když jsou s ní spokojeni. Příčinou nevěry tedy nemůžeme vždy spatřovat v nespokojenosti ve vztahu.

Muži jsou nevěrní častěji než ženy

Dříve bylo skutečně více mužů nevěrníků než žen nevěrnic. Ovšem dnes se spíše postupně zvyšuje počet nevěrných žen. Statistiky uvádějí, že je nevěrných 46 procent žen a 62 procent mužů. Faktem je, že dnes mají k podvádění ženy více příležitostí než v minulosti, což úzce souvisí se změnou životního stylu.

Jediným řešením je rozchod/rozvod

Pokud nevěra zasáhne vztah, nemusí ho nutně ukončit. Existují páry, které nevěru překonají a partneři spolu mohou nadále zůstat. Stejně tak ale najdeme vztahy, které se s nevěrou nevypořádaly a skončily.

Anketa

Co se říká o nevěře a co je pravda

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!