Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Antikoncepce / foto: shutterstock

Znáte nejznámější možnosti antikoncepce?

Sex už dávno není tabu. Od doby, co se o něm začlo stále více mluvit, se pochopitelně otevřelo i téma antikoncepce. Ta je velmi důležitá, jelikož umí chránit před nechtěným početím. Jaké jsou nejznámější cesty, kudy se lze vydat?

Vasektomie u mužů

Jedná se o chirurgický zákrok, který lze označit také pojmem sterilizace. Vlivem toho dojde k situaci, že se muž stává neplodným. Antikoncepční vasektomie je metodou, která je nejenom stoprocentní, ale jedná se také po metodu trvalou. Je vykonána na žádost muže, ale nutno říci, že než bude provedena, musí tento zákrok schválit také komise. Tu muž musí přesvědčit o svých důvodech.

Kondom

Osvědčená varianta, která je dnes doporučována v podstatě nejvíce. A to jak ve chvíli, kdy chce zabránit

nechtěnému početí pár, tak je doporučována i ve chvíli, kdy se najde partner ze sex seznamky. Kondom sice není stoprocentní, ale případné riziko je skutečně minimální. Snížit ho lze hlavně tak, že budete nakupovat jenom kvalitní, od dobrých výrobců. A jaká jsou další pozitiva této metody?

- Dostupnost a nízká cena

- Chrání i proti pohlavním nemocem

- Snadné použití

Hormonální antikoncepce

Ta je určená výhradně jenom ženám. Na rozdíl od kondomu pilulky nejsou volně dostupné, ale musí je předepsat výhradně jenom lékař. Jak už dokládá samotný název, je hormonální antikoncepce metodou, která upraví hormonální stav ženy tak, že brání početí. Samozřejmě ani zde se nejedná o úplně stoprocentní metodu, ale případná rizika jsou opravdu velmi minimální. Důležité je hlavně pravidelné užívání. A tak jde i o metodu celkem pohodlnou. Na druhou stranu může mít i své odpůrkyně, a to z důvodu, že se ženám může zhoršit pleť, nebo že naruší hormonální rovnováhu. V takovém případě je možné vyzkoušet tabletky jiné, jelikož neexistuje jenom jediná varianta. Vše je vhodné konzultovat s lékařem.

Znáte nejznámější možnosti antikoncepce?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!