Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tajemství / foto: shutterstock

Máte tajemství před partnerem?

Je váš vztah založený na absolutní pravdě? Nebo před partnerem skrýváte nějaké tajemství? Otevřenost a upřímnost jsou sice základem každého vztahu, ovšem mnohdy malá lež či tajemství neuškodí.

Podle jednoho rčení je tajemství kořením lásky. Podle vztahových koučů a psychologů to může být pravda. Malé tajnosti prý ve vztahu nejsou na škodu.

Už při seznamování mnozí z nás neříkají svému potencionálnímu partnerovi či potencionální partnerce úplnou pravdu. Při snaze zalíbit se druhému někdy skutečnosti tak trochu upravujeme. Většinou pak ale pravda vyjde najevo, když se dvojice dá dohromady.

Říká se, že člověk, který říká, že nikdy nelhal, tak lže. Podle výsledků výzkumu odborníků z Massachusetts Institute of Technology ve Spojených státech amerických má většina šťastných a spokojených vztahů svůj základ postavený na lži či tajemství. Zároveň vyšlo při tomto výzkumu najevo, že partneři si nejčastěji lžou či před sebou něco tají v případě, když se chtějí vyhnout hádkám a scénám, případně, pokud nechtějí svému protějšku způsobit starosti či obavy.

Lhát se člověk naučí už v dětství, podle odborníků někdy ve věku čtyř let. V té době dítěti dojde, že pomocí lži se může vyhnout trestu nebo získat to, co chce.

Někteří odborníci považují za nejčastější lež žen ve vztahu jejich make-up. Tím, že se žena líčí a zkrášluje, totiž schovává svou pravou tvář, a tedy lže. Muži zase nejčastěji ve vztahu lžou, aby na ženu zapůsobili. Ženy totiž údajně touží po mužích čestných, upřímných, chytrých, s dobrou prací a spoustou zájmů. A protože najít takového muže nejspíš ani nelze, musí tedy muž lhát, aby na ženu udělal dojem.

Malá tajemství mohou mnohdy přispět ke šťastnému vztahu. Váš partner či partnerka nemusí například nutně znát všechny detaily z vaší minulosti – některé informace třeba z předchozích vztahů je lepší si nechat pro sebe. 

Ovšem existují také skutečnosti, které by měl váš partner určitě vědět. Není třeba dobré zatajovat, že jste byli ve vězení, pošli jste si drogovou závislostí, máte dluhy nebo platíte alimenty na dvě děti. Zároveň je vhodné informovat o svém zdravotním stavu.

V každém partnerském vztahu musí být trochu svobody, a proto nemáte ani povinnost říkat svému partnerovi nebo svojí partnerce všechno. Kdo by se cítil dobře ve vztahu, kde jeho partner sleduje každý jeho krok?

Některé lži ve vztahu by se daly označit jako ohleduplné. Nemusíte totiž partnerovi přidělávat starosti svými vlastními problémy, o kterých vlastně ani nemusí vědět.

Anketa

Tajemství před partnerem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!