Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Placená společnice / foto: shutterstock

Vězení za platby prostitutkám? Ve kterých evropských zemích to skutečně hrozí?

Nejstarší povolání na světě je různými národy vnímáno odlišně. Zatímco některé země prostituci zakazují i zákonem a pokutují ji, v jiných státech je tiše tolerována či se dokonce staví na úroveň klasické živnosti.

Přístup právní a regulovaný

Jinak známý jako Německý model, který prostituci nejvíce podporuje, má své kořeny už ve středověku.

S prostitucí je nakládáno jako s jakoukoliv jinou profesí a ti, kdo tuto službu provozují, mohou být buď oficiálně zaměstnáni, nebo fungují jako osoby samostatně výdělečně činné. Německé prostitutky například platí daň z příjmu i zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Mají tím pádem ale nárok na nemocenskou, mateřskou a důchod. Kromě Německa do tohoto modelu patří také: Rakousko, Řecko, Maďarsko, Lotyšsko, Nizozemsko, Švýcarsko a Turecko.

Přístup nelegální pro kupujícího

Prodej sexu je v takových zemí legální, nákup je však nezákonný.

Kupující bývá nejčastěji trestán pokutou, která je například ve Francii vyčíslena na 1500 Euro, při opakovaném přestupku se může vyšplhat až na 3500 Euro. V Anglii si poplatíte 500 - 1000 Euro, v severských zemích jako Norsko či Švédsko je pokuta stanovená obcí až na 2700 Euro, případně si při opakovaných choutkách můžete jít posedět na 6 měsíců do vězení. Tento model najdeme také na Islandu či v Irsku.

Přístup nelegální pro prodejce

V opačném případě jde o nezákonný prodej sexu, není tedy postihnutelný klient, ale osoba, která nabízí své tělo k prodeji.

Patří sem většina slovanských států a také státy východní Evropy. Tyto země považují prostituci už od středověku za přestupek, a proto jsou vůči ní obecně konzervativnější. Konkrétně jsou to: Andorra, Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Kosovo, Lichtenštejnsko, Litva, Makedonie, Moldavsko, Černá Hora, Rusko, Srbsko a Ukrajina. Pokuty za prostituci se výrazně liší, na Ukrajině jde o symbolických 8 Euro, zato v takové Makedonii se může pokuta za prostituci vyšplhat až na 800 Euro. 30 Euro pokuty zaplatí ruské prostitutky, 110 Euro chorvatská prodejná děvčata.

Přístup právní, ale neregulovaný 

Ten se týká ostatních zemí, mezi které se řadíme i my spolu s Belgií, Bulharskem, Kyprem, Dánskem, Estonskem, Finskem, Itálií, Lucemburskem, Polskem, Portugalskem, Slovenskem, Slovinskem, Španělskem a Anglií. V těchto zemí je regulace prostituce často ještě o nevyřešenou otázku, která bývá často na pořadu dne při různých jednáních a debatách.

Anketa

Vězení za platbu prostitutce? V Evropě je to některých zemích skutečně tak.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!