Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šťastný pár / foto: shutterstock

Pravidla chování ve vztahu

Asi všichni bychom chtěli mít šťastný a fungující vztah. Kvalitu partnerského soužití si ovlivňujeme sami, a to především svým chováním.

Zpočátku je každý vztah krásný a pohodový. Zamilovanost však po nějakém čase opadne a na vztahu musí začít partneři pracovat. Láska mnohdy nestačí k tomu, aby vztah dobře fungoval. Důležitý je také respekt mezi dvojicí, úcta a především komunikace a upřímnost.

Každý vztah má svá pravidla, které je třeba dodržovat, aby se nerozpadl. Pokud budete tato pravidla porušovat, vztah vám pravděpodobně dlouho nevydrží.

Nesnažte se partnera „předělat“

Nikdo není dokonalý, každý člověk má nějaké ty chyby – i vy, i váš partner. Mnoho lidí se snaží svůj protějšek „předělat“ k obrazu svému, když odhalí jeho nedostatky, chyby či zlozvyky. To je však chyba. Přece nechcete, aby se váš partner neustále přetvařoval a dělal ze sebe někoho, kým ve skutečnosti není. On by to navíc ani dlouho nevydržel. A váš vztah by pomalu, ale jistě spěl ke svému konci. Pokud jste s partnerem skutečně velmi odlišní a nechcete tolerovat vzájemně své chyby, nemá smysl takový vztah udržovat.

Nehádejte se na veřejnosti

Hádky jsou součástí každého vztahu, vždy by však měly probíhat v soukromí. Hádky také mají svá pravidla – svého partnera byste nikdy neměli urážet. Váš vztah velmi naruší, když se budete hádat na veřejnosti. Vaše okolí vaše neshody nezajímají, a navíc hádky na veřejnosti jasně ukazují, že k sobě s partnerem nemáte úctu. Pokud navíc k hádkám dochází často, třeba každý den, ve vztahu jistě není něco v pořádku.

Mluvte spolu

Komunikace je základem každého vztahu. Mluvte s partnerem o všem, co vás trápí, o problémech, a zároveň k sobě buďte upřímní. Uvědomte si, že váš protějšek vám do hlavy nevidí, a tak nemůže vědět, co v sobě dusíte, když mu to neřeknete. Komunikace vede k úspěšnému řešení problémů i ke šťastnému vztahu.

Naučte se odpouštět

Umění odpouštět je pro vztah důležité. Každý se může dopustit chyby, která ho pak mrzí a trápí se kvůli ní. Tato chyba pak může narušit vztah. Ovšem pokud svému partnerovi odpustíte, má váš vztah naději na záchranu.

Neřešte zbytečnosti

Mnoho párů se hádá kvůli zbytečnostem, které ani nemohou ovlivnit. A toto chování se pochopitelně na kvalitě vztahu negativně podepíše. Přitom je to úplně zbytečné. Pokud se přestanete zabývat malichernostmi, hned budete oba spokojenější. Přestaňte proto svému protějšku vyčítat, že nezhasl světlo v pokoji či nevynesl koš. Vždyť to jsou vlastně zbytečnosti.

Pravidla chování ve vztahu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!