Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Život bez fyzické lásky / foto: shutterstock

Jak se dá žít bez sexu?

Říká se, že vztah funguje, pokud to páru klape v posteli. Sex má tedy ve vztahu podstatnou roli. Některé páry však dokáží bez sexu bez problémů žít, aniž by se to negativně podepsalo na jejich vztahu.

Nebo to dotyční alespoň tvrdí. A nejsou to jenom starší lidé, kteří se sexu vyhýbají. Celá řada mladých lidí říká, že sex k životu vlastně nepotřebují, a i přesto dokáží žít ve šťastném a spokojeném vztahu. Je to ale pravda? Dá se bez sexu opravdu žít? A jak?

Není nic neobvyklého, když po nějakém čase u partnerů opadne chuť na sex. Především u dlouhodobých vztahů ustupuje sex časem do pozadí. Vášeň lze však do vztahu vrátit. Stačí, když na tom oba partneři zapracují – jdou spolu třeba po dlouhé době na rande, dopřejí si dobrou večeři nebo spolu jenom začnou trávit více času. Na každém vztahu je zkrátka potřeba neustále pracovat.

Podle odborníků se frekvence sexu ve vztahu snižuje také často po narození potomků. V tomto případě se totiž může objevit jakýsi pocit naplnění a vyvrcholení vztahu, a sex se tak přesune na vedlejší kolej nebo ve vztahu dokonce úplně zmizí. Mnozí unavení rodiče jenom prostě nemají na sex chuť ani energii. A na tento stav si partneři mohou zvyknout a začít žít bez sexu. Pak se změní i vztah mezi nimi, který začne připomínat soužití přátel či sourozenců.Obnovení sexuálního života v takovém vztahu pak není jednoduché. V některých případech jsou oba partneři skutečně spokojení, i když spolu nespí. Pokud spolu však chtějí zase zažívat chvíle plné vášně a rozkoše, musí změnit své myšlení. Musí se vlastně znovu naučit vidět svůj protějšek jako někoho přitažlivého, což rozhodně není jednoduché. Někdy se obnovení sexuálního života partnerům i přes všechny snahy nepovede.

Dá se vůbec ve vztahu žít bez sexu? Ano, je to možné. Ovšem mladé páry to málokdy dokáží. Mladí partneři sice mohou tvrdit, jak jim sex vlastně nechybí a že mají šťastný a spokojený vztah, opak však bývá pravdou. Nezřídka se v takovém vztahu objeví nevěra. Tu však v některých případech druhý z partnerů toleruje, a vztah tak může fungovat dál, i když poněkud netradičně.

Pochopitelně se najdou také páry, jejichž vztah je skutečně postaven na vzájemném přátelství, úctě, respektu a důvěře, a sex u nich nehraje tak podstatnou roli. Ovšem aby vztah skutečně fungoval, musí oba partneři smýšlet stejně, a tedy se dobrovolně rozhodnout pro život bez sexu. Pokud by tím jeden z páru trpěl, takový vztah se dříve či později rozpadne.

Jak se dá žít bez sexu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!