Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rozchod a vztek / foto: shutterstock

Jak se rozejít s partnerem důstojně a bez zbytečných emocí

Lidé se scházejí a rozcházejí. Některé vztahy zkrátka nevydrží věčnost a rozpadnou se. Rozchod pak dokáže být plný smutku a bolesti. Dá se tomu nějak zabránit? Jak se lze s partnerem či partnerkou rozejít důstojně a bez emocí?

Pokud vám to ve vztahu už nějaký čas neklape, nejste se svým protějškem šťastní, pravděpodobně se rozhodnete dříve či později k razantnímu kroku – k rozchodu. Někdy je vztah skutečně zbytečné zkoušet nějakým způsobem zachraňovat a rozchod představuje nejlepší možné řešení. Když se člověk s někým rozchází, většinou nechce dotyčnému nijak ublížit. Toho lze skutečně docílit! Rozchod může proběhnout důstojně a bez zbytečných emocí.

Situaci si promyslete

K rozchodu musíme především přistupovat s rozmyslem. Než začnete jednat, položte sami sobě otázku, zda je rozchod nejlepším řešením situace. Chcete partnera či partnerku skutečně opustit? Pokud si nebudete jisti, že chcete tento razantní krok skutečně udělat, může se snadno stát, že vás váš protějšek přemluví, abyste s ním zůstali. V takto slepovaném vztahu se však všechny dosavadní problémy ještě více prohloubí. Navíc se objeví ztráta důvěry a nejistota.

Z očí do očí

Rozchod by měl probíhat osobně, tedy z očí do očí. Znakem neúcty, ale také slabošství, je rozchod prostřednictvím SMS, e-mailu nebo telefonátu. To se rozhodně nedělá! I přesto, že už ke svému partnerovi nic necítíte nebo ho dokonce nemáte rádi, zaslouží si alespoň důstojný rozchod.

Vyhněte se obviňování

Při rozchodu byste rozhodně měli zmínit důvod, proč chcete vztah vlastně ukončit. Přitom je však vhodné vyhnout se obviňování partnera, a to i v případě, kdyby skutečně za rozpad vztahu mohl z větší části právě on. Místo obviňování seznamte svůj protějšek se svými pocity – že nejste šťastni, že od vztahu očekáváte něco jiného atd. Zvýšíte tak šance, že vás ten druhý pochopí a sám si případně uvědomí své chyby, aniž byste na něj zbytečně útočili.

Nevytahujte spory z minulosti

Co k rozchodu také nepatří, to je vytahování starých sporů z minulosti. Úzce to souvisí s tím, že se tak vyhnete vzájemnému obviňování a urážení. Rozchod pak může proběhnout poměrně v klidu. V opačném případě by mohl být velmi bolestnou zkušeností, a to pro oba.

Vyhněte se zbytečným debatám

Pokud chcete vztah skutečně ukončit důstojně a bez zbytečných emocí, měli byste zabránit zbytečným debatám. Proto se vyhněte tématům, jako je například otázka dalšího pokračování vztahu. Nedávejte partnerovi zbytečné naděje. Jeho případné prosby nebo výčitky se snažte ignorovat. Nechcete mu přeci ublížit více, než je nezbytně nutné.

Jak se rozejít s partnerem důstojně a bez zbytečných emocí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!