Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žárlivý muž / foto: shutterstock

Jak se žije se žárlivcem?

Máte žárlivého partnera či žárlivou partnerku? Pak jistě velmi dobře víte, že život a takovým protějškem není zrovna jednoduchý. Vztah se žárlivcem může také rychle spět ke svému konci.

Když váš partner nebo vaše partnerka občas žárlí, není to nic nenormálního ani špatného. Představuje to jistý důkaz lásky. Ovšem všeho moc škodí! Pokud vás váš protějšek neustále kontroluje, vyslýchá nebo obviňuje z nevěry, s láskou to nijak nesouvisí. Někteří žárlivci dokonce neváhají přistoupit k fyzickému či psychickému týrání!

Jak se se žárlivcem žije? Velmi špatně! Žárlivý člověk se neustále své partnerky nebo svého partnera vyptává – kam jde, s kým jde, kdy přijde, co bude dělat apod. Nejedná se však o pouhý zájem, ale spíše výslechy. Mnohdy žárlivec odmítá pustit svůj protějšek z očí, a proto ho neustále všude doprovází nebo mu naopak zakazuje někam chodit. Objevuje se také časté kontrolování, a to jak osobně, tak třeba telefonicky. Žárlivci neváhají slídit svému partnerovi či své partnerce v počítači a telefonu. Dá se vůbec s takovým člověkem žít?

Výše zmíněný problém se označuje jako patologická či chorobná žárlivost. Často se objevuje u lidí trpících pocitem méněcennosti, nadměrnou sebeláskou, či trpících nějakou psychickou poruchou. Jsou to lidé podezíraví, vztahovační a hysteričtí. S problémem patologické žárlivosti může člověku spolehlivě pomoci pouze odborník. Pak má šanci na záchranu také vztah.

Pokud žijete s patologickým žárlivcem, který všechno špatné hází na vás a svůj problém si neuvědomuje a nehodlá s ním nic dělat, je nejlepším řešením ukončení vztahu. Ústupky takovému člověku nejsou na místě, protože vás začne ještě více trápit. Rozhovory o problému také mnohdy nic nevyřeší, protože proti vám vše žárlivec otočí a začne vás obviňovat z nevěry.

Když však celý problém odhalíte v jeho počátku a začnete ho rychle řešit, může se váš vztah s partnerem ještě zlepšit. Důležité je, abyste se svým protějškem začali sami na sobě pracovat. Co to znamená? Žárlivec si musí uvědomit svůj problém a snažit se ho odstranit. Ovšem i vy možná děláte něco, čím žárlivci nahráváte do karet! Žárlivci dělají scény zejména v případě, pokud žijí s příliš tolerantním, zakřiknutým člověkem.

Žárlivost ve vztahu rozhodně nepodceňujte! Může totiž vést k domácímu násilí a dokonce vás ohrozit na životě! Stres, který budete kvůli žárlivému partnerovi neustále zažívat, vám může způsobit zdravotní a psychické problémy.

Jak se žije se žárlivcem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!