Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Toxický vztah / foto: shutterstock

Problémy v toxickém vztahu

Existují harmonické a spokojené vztahy, ovšem také vztahy toxické. Ty s sebou nesou celou řadu problémů a negativ. Rozhodně pak nejsou šťastné, právě naopak.

V toxickém vztahu se často objevuje závislost na partnerovi, hádky a neshody či vzájemné omezování. Nežijete v toxickém vztahu náhodou také vy?

Nevěnujete se svým koníčkům

Máte fungující vztah a zároveň dostatek času na své koníčky? To je jenom dobře! Naopak v toxickém vztahu je člověk nucen své koníčky a zájmy zanedbávat nebo se jim dokonce úplně přestat věnovat. A to je samozřejmě špatně. Váš partner by vás rozhodně neměl žádným způsobem omezovat! Přece kvůli svému protějšku nepřestanete dělat to, co máte rádi? Zkuste naopak se svým partnerem najít společné zájmy a věnovat se jim spolu. Zároveň se nevzdávejte toho, co baví jenom vás, a ne vašeho partnera.

Nevěnujete se svým přátelům

Na začátku vztahu je tak trochu samozřejmé, že se člověk věnuje milované osobě více, než svým přátelům, které začne trochu zanedbávat. Ovšem neměli byste na své přátele úplně zapomínat a přestat se s nimi stýkat jenom kvůli tomu, že už nejste sami. Udělejte si na přátele také čas. Pokud vašemu partnerovi začne vadit, že už nemáte čas jenom pro něj, ale i pro své přátele, není to dobré znamení. Takový vztah začne být značně omezující. Přátelé navíc zůstávají, ovšem partneři se často mění.

Přehlížíte nedostatky partnera

Ve fungujícím vztahu nemá místo přehlížení partnerových nedostatků. Pokud vám něco vadí, musíte to svému protějšku říct. Komunikace je základem každého vztahu, protože vede k řešení problémů. Pokud budete problémy a nedostatky partnera přehlížet, rozhodně nebudete ve vztahu šťastní. A opravdu se chcete ve vztahu trápit?

Někteří lidé dokonce nejen, že přehlíží nedostatky svého protějšku, ale zároveň si ho idealizují. Nevšímají si tedy jeho negativních vlastností či chování, ale vidí jen jeho dobré stránky, popřípadě si je i domýšlejí. A takový vztah rozhodně nemůže fungovat.

Necháte se svým partnerem ovlivnit

Je pochopitelné, že se s partnerem nemůžete ve všem stoprocentně shodnout. Každý jste prostě samostatná osobnost a vaše názory i postoje se tedy mohou lišit. Na tom není nic špatného, vždy lze nelézt nějaké řešení. Ovšem pokud se necháte ovlivnit chováním či názory svého partnera, které navíc přebíráte za své, je to známka toxického vztahu. Proto si stůjte za svým a neměňte názory jenom kvůli partnerovi. Máte přeci svou vlastní hlavu!

Partner je na vás závislý a žárlí

Žárlivost se může pochopitelně objevit v každém vztahu, ovšem pokud k ní váš partner nemá žádný důvod, dělá scény, neustále vás kontroluje, je to špatně. Takový člověk je na vás závislý a nedokáže bez vás prakticky fungovat. Jeho neustálé hlídání vám jistě po čase poleze na nervy. Pokud se takový člověk nezmění, není dobré s ním nadále ve vztahu zůstávat. Zároveň si však uvědomte, jestli závislost na partnerovi a bezdůvodné žárlení není třeba váš problém.

Omlouváte partnerovo nevhodné chování

Choval se váš partner k vám, k vaší rodině či vašim přátelům nevhodně a vy ho omlouváte? To je chyba! Jak již bylo zmíněno, nevhodné chování partnera byste neměli přehlížet a rozhodně ne omlouvat! Pokud se vám něco nelíbí, svému protějšku to zkrátka řekněte. Musí si svou chybu uvědomit. V opačném případě se nevhodné chování bude opakovat nebo dokonce zhoršovat.

Neumíte říkat ne

I ve vztahu byste měli umět říkat ne. Něco se vám nelíbí, s partnerem nesouhlasíte? Tak mu to řekněte! Nesouhlaste se vším, co řekne, jenom proto, aby byl ve vztahu klid.

Problémy v toxickém vztahu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!