Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tučná babenka / foto: shutterstock

Obezita a její vliv na sexuální život

Nadváha a obezita představují zdravotní problém s celou řadou negativních důsledků. Nejenom, že kila navíc ubírají člověku na kráse a atraktivnosti, ale také mají vliv na sexuální život.

S obezitou úzce souvisí nespokojenost člověka s vlastním vzhledem, pokles sebevědomí nebo třeba problémy s erekcí. Na sexuálním životě se negativně podepisují zdravotní problémy související s obezitou, jako je například vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a cukru v krvi nebo třeba potíže s dýcháním. U mužů nadváha a obezita úzce souvisí s problémy s erekcí. Ty má na svědomí právě vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu.  Stačí však nadbytečná kila zhubnout a začít žít zdravě. To má nejenom pozitivní vliv na zdravotní stav člověka, ale také na jeho sexuální, a tedy i partnerský život.

Protože kila navíc mají negativní vliv na krevní oběh, ovlivňují také stav pohlavních orgánů. Třeba taková hypertenze nebo ateroskleróza způsobují nedostatečné prokrvení svalů a tkání, což má za následek erektilní dysfunkci. U žen se zase může objevit snížení citlivosti pohlavních orgánů či zhoršení lubrikace. 

Nadváha a obezita obecně snižují fyzickou výkonnost člověka. A to se projeví i v oblasti sexu, například poklesem sexuální výkonnosti, zadýcháváním nebo neschopností provozovat určité polohy. Někteří lidé s nadbytečnými kilogramy přestanou sami sebe vnímat jako někoho hezkého a atraktivního, což zejména u žen vyústí v neschopnost dosáhnout orgasmu. Bylo také prokázáno, že lidé s optimální hmotností si sex více užívají a věnují se mu častěji, než lidé trpící nadváhou či obezitou. Kromě toho jsou obézní jedinci náchylnější ke vzniku zánětlivých onemocnění močového a pohlavního ústrojí.

Kromě negativního vlivu na sexuální život s sebou obezita přináší celou řadu zdravotních problémů – například vysoký krevní tlak či zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob nebo cukrovky. Jistě je proto žádoucí začít problém řešit včas a zhubnout.

Obezita a její vliv na sexuální život

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3