Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovanská žena / foto: shutterstock

Jaké sexuální tradice a rituály praktikovali naši slovanští předkové?

Před nástupem křesťanství do slovanských zemí naši předkové hojně praktikovali sexuální svobodu a oslavovali tak spojení člověka se Zemí.

V porovnání s původními Slovany se sexuální revoluce v 60. letech minulého století jeví jako slabý odvar. Co konkrétně bylo v daleké minulosti běžně přijatelné a jak vnímali lidé nahotu a lidskou sexualitu?

Nahota

V těchto dobách byla nahota naprosto přirozený a běžně se vyskytující jev. Oblečení bylo totiž považováno za vedlejší produkt civilizace a nahotu vnímali lidé jako úzké spojení člověka a přírody. Nahota se proto stávala součástí různých praslovanských rituálů, často se ani nejednalo o rituály s přímým sexuálním podtextem. Například při narození dítěte nahé ženy obcházely kolébku s novorozencem, aby od něj odehnaly všechny zlé a negativní síly. Byly to v podstatě takové pohádkové sudičky, avšak místo dlouhých šatů vystupovaly zcela nahé.

Slovanské oslavy letního slunovratu se také neobešly bez nahoty. Tuto noc bylo zvykem, že mladí lidé chodili do lesa a hledali kvetoucí kapradinu, což byl ovšem jen záměr k nezávaznému setkání a sexuálním radovánkám. Smyslem tohoto rituálu bylo zajištění úrody a plodnosti, takže pokud se ten rok příliš neurodilo na polích, alespoň byla díky této tradici zajištěna plodnost žen.

Orgie

Až do 12. století si naši předkové užívali masové orgie, které byly součástí slovanských oslav. Většinou se konaly v období předjaří, kdy se věřilo, že sexuální aktivity čistí duši člověka a připravují ho na tvrdou práci na poli. Docházelo ke společným koupelím mužů a žen, při kterých muži darovali své semeno Zemi a ženy vystavovaly své pohlavní orgány k obloze jako modlitbu a prosbu za příznivé počasí. Vše samozřejmě podnikali pro zajištění bohaté úrody pro nadcházející období. Také mladí chlapci a dívky byli zvyklí hrávat po večerech intimní hry ve tmě, které téměř vždy končily pohlavním stykem. Slované jednoduše spojovali sex se štěstím, tancem, hudbou a zároveň to byl jejich způsob spojení s přírodou. Vše bylo ukončeno kolem 12. století s příchodem křesťanství, které se stavělo k sexualitě zcela opačně.

Lehké ženy

Ne vždy byl pojem lehká žena chápán v negativním smyslu, jak je tomu dnes. Například v 7. století znamenal tento výraz pojmenování ženy, která jednoduše ještě nenašla ideálního manžela a je svobodná. V 8. století se takto začaly pojmenovávat všechny ženy, které již ztratily panenství. Ztráta panenství ale nebyla nic zahanbujícího, naopak to byla záležitost, kterou měla mít dívka při vstupu do manželství již vyřešenou. Pokud tomu tak nebylo, zasáhl slovanský šaman. Ten měl povinnost dotyčné dámě pomoci den před svatbou v rituálu zvaném "dívčí koupele".  Ve 12. století se pojem lehká žena stává urážlivým slovem a označuje se jím žena, která měla nemanželský pohlavní styk.

 

Jaké sexuální tradice a rituály praktikovali naši slovanští předkové?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6