Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovanská svatba / foto: shutterstock

Přemýšlíte o netradiční svatbě? Inspirujte se u našich slovanských předků!

Slovanská svatba jako oslava vzájemného svazku dvou lidí, která vzdává hold přírodě a obnovuje pohanské tradice dřívějších časů.

Pokud plánujete s partnerem váš svatební den a představa luxusního hotelu s kaviárem a šampaňským vás zrovna neláká, popřemýšlejte o svatbě slovanského typu. Můžete se jí jen částečně inspirovat, anebo ji zorganizovat se všemi rituály a poctami tak, jak tomu bylo v době před nástupem křesťanství.

Lehká inspirace

Pro stylově zaměřenou slovanskou svatbu nemusíte hned studovat slovanskou mytologii a uctívat pohanské bohy. Úplně postačí, pokud se váš obřad a hostina bude odehrávat kdekoliv v přírodě pod širým nebem za doprovodu vašich nejbližších přátel a rodiny. Nevěsta, ženich i svatebčané mohou být oblečeni do bílých barev s červeně vyšitými ornamenty, oděv by měl být spíše jednoduchý a splývavý bez zbytečných ozdob a krajek. Květiny a celkovou výzdobu tvoří klasické luční kvítí, stejně jako svatební kytici a věnce novomanželů, které doplňují tradiční svatební roucho. Co se pohoštění týče, hosté jsou přivítáni chlebem se solí a jako přípitek poslouží domácí medovina, která se také ve velkém pije v průběhu svatební hostiny. Na té nesmějí chybět hlavně koláče spletené do tvaru věnce, který symbolizují spojení nevěsty a ženicha.

Staronový model slovanské svatby - návrat ke kořenům

Jestliže se rozhodnete zorganizovat svatbu s tradičními slovanskými rituály a zatím jste se tématem Slovanství nezabývali, asi si budete muset o svatebních zvycích a přechodových rituálech Slovanů něco nastudovat a připravit si podrobnější svatební plán. Vhodné je také oslovit slovanského kněze, který vám vše podrobně vysvětlí a připraví vás na tuto významnou událost. Kromě výše popsaných zvyklostí jako jsou svatební obřad i hostina v přírodě, luční kvítí, věnce, prosté bílé svatební roucho s vyšívanými červenými motivy, medovina a chléb se solí, bude vhodné do svatebního procesu zakomponovat také přechodové rituály, prosby za plodný a společný život a neopomenout vyjádřit úctu slovanským bohům.

Je zvykem, že se slovanská svatba koná nejčastěji v předjaří. Nevěsta přijíždí na svatbu na koni za doprovodu svých přítelkyň, které ji symbolicky vyprovází na její poslední svobodné cestě. K oltáři pak přichází za doprovodu otce, který ji předává nastávajícímu muži. Kněz zahájí obřad poklonou a děkovnými slovy vyjádří úctu bohům, požádá o požehnání nebesa i podsvětí. Teprve po této ceremonii dochází k samotnému svatebnímu obřadu, při kterém znějí písně bohyně Lady a nevěsta s ženichem jsou spojeni v ramenou vyšívaným pásem. Následuje výměna prstenů, slavnostní přípitek medovinou, vzájemné krmení chlebem a slavnostní obřad zakončuje novomanželský polibek.

Po obřadu nastává doba, kdy se nevěsta se svými přítelkyněmi odebere do ústraní, kde proběhne rituální sundání dívčího věnce a je jí nasazen bílý závoj s červenou stuhou jako symbol vdané ženy. Rituál doprovázejí písně pro bohyni Živu, která ztělesňuje ženské dary hojnosti a plodnosti. Ženich je mezitím korunován dubovým věncem a čeká na svoji ženy před domovním prahem, přes který ji přenese do společného domu. Předtím jsou ještě zasypáni zrním a květinami, novomanželka odhazuje svatební kytici, která má určit další nastávající nevěstu. Po tomto aktu již nic nebrání tomu, aby všichni svatebčané usedli k bohatě prostřenému svatebnímu stolu, kde ještě novomanželé společně rozlomí chléb a vyslechnou si přání a proslovy vždy zakončené přípitkem s medovinou. Následným tancem si pak novomanželé vytancovávají příspěvky do domácnosti, jedná se také o důležitý rituál, při kterém celá rodina obíhá třikrát dům novomanželů s písní pro boha Roda. Tomu tak dávají na srozuměnou, že tato rodina bude žít v lásce a v míru.

Slovanská svatba má mnoho společných zvyků s klasickým svatebním obřadem, doplňují ji však rituály a tradice, které umocní a prohloubí výjimečnost tohoto okamžiku. Ač se někomu může jevit příliš prostá a obyčejná, díky své symbolice a vzájemnému hlubokému propojení člověka, přírody, rodiny a blízkých přátel má slovanská svatba své jedinečné kouzlo i bez zbytečně přezdobených a nákladných doplňků.

 

Přemýšlíte o netradiční svatbě? Inspirujte se u našich slovanských předků!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!