Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krize ve vztahu / foto: shutterstock

Jak neřešit krizi ve vztahu

Krize se čas od času nevyhne asi žádnému vztahu. Většinu krizí je naštěstí možné překonat, stačí jenom vědět, jak na to.

Na každém vztahu musí člověk pracovat, aby byli partneři stále šťastní a spokojení. Rozhodně by to lidé neměli vzdávat při prvních náznacích problémů. Pokud se partneři milují, projevují si vzájemnou úctu a důvěřují si, má vztah šanci na záchranu. V některých případech je však jediným správným řešením ukončení vztahu. Ovšem to si mnozí lidé nechtějí přiznat, a tak se snaží vztah zachránit. A většinou bohužel těmi nejhoršími způsoby.

Jak tedy (ne)řešit krizi ve vztahu?

Založení rodiny

Pokud už vám to s partnerem neklape tak, jako dřív, rozhodně s ním nezakládejte rodinu! Ztracenou lásku do vztahu nevrátí příchod dítěte! S narozením potomka sice oba možná na chvíli zapomenete na problémy, které jste mezi sebou měli, ovšem ty jen tak nezmizí. Jenom je na nějaký čas odsunete do pozadí, ale dříve či později vás krize zase dožene. A s dítětem bude její řešení ještě těžší. Celá řada žen, která se tímto způsobem pokoušela zachránit vztah, zůstala nakonec sama s dítětem. Je to i poměrně logické – pokud se například muži zdálo, že se mu jeho partnerka dostatečně nevěnovala, s narozením potomka se jeho pocit ještě zhorší. Žena totiž zaměří pochopitelně pozornost na miminko.

Příchod dítěte je zkrátka situace, která dokáže rozhodit i harmonický vztah, natož ten, který je zrovna poznamenaný krizí.

Společná dovolená

Stereotyp a nuda často vedou ke krizi vztahu. Pokud však už tato krize nastane, není zrovna nejlepším řešením zahnat nudu tím, že spolu s partnerem odjedete třeba na dovolenou. Představte si situaci – láska se pomalu vytratila, vzájemně si lezete na nervy, hádáte se. To nevypadá zrovna na idylickou dovolenou, že? Na společné dovolené vaše krize jenom dosáhne svého vrcholu. A pak se můžete domů vracet každý sám.

Pauza

Mnoho párů se snaží krizi ve vztahu vyřešit pauzou. Partneři chtějí zkrátka zjistit, zda se ještě milují a zda si budou chybět – jednoduše řečeno, jestli budou ve vztahu pokračovat. Ovšem během pauzy partneři zapomenou na problémy, které tak zůstanou nevyřešené – stejně jako krize. Zejména v případě dlouhodobého vztahu si člověk během pauzy bude spíše užívat svobody, než aby myslel na to, jak zachránit hroutící se vztah.

Svatba

Pokud vztah prochází krizí, rozhodně není dobrým řešením posunut ho někam dál, například sňatkem. Vážně si chcete vzít člověka, se kterým vám to poslední dobou neklape? Kterého dost možná už ani nemilujete? Vztah se může někam posunout jenom v případě, že funguje a je harmonický! Na svatbu v době krize tedy rozhodně zapomeňte!

Jak (ne)řešit krizi ve vztahu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!