Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čekající pár / foto: shutterstock

Jste připraveni stát se rodiči? Pokud splňujete tyto čtyři body, máte velkou šanci uspět ve své nové životní roli

Vhodná doba, biologické hodiny, pocit připravenosti či touha přivést na svět vlastního potomka. To je však pouze jedno z kritérií úspěšného rodičovství. Jaká jsou další tři kritéria, která by měli budoucí rodiče zvážit?

Plánování rodičovství přináší kromě podstatného "kdy mít dítě" také mnoho dalších otázek, které se nejčastěji točí kolem ekonomické situace, práce, stability páru či péče o děti a domácnost. Podle psychologů, kteří se dlouhodobě zabývají tématem rodiny a dětí, je pocit připravenosti mít dítě pouze jedním z bodů, který by se měl při plánování budoucího potomka brát v úvahu. Kromě toho ještě psychologové v čele s Carlem Pickhardtem upozorňují na další okolnosti, které není radno zanedbávat.

Změny jak fyzické, tak psychické

Připravte se na to, že projdete kompletní změnou oba dva. A to nejen fyzickou, což je hlavně u žen pochopitelné, ale hlavně psychickou. Změní se vám naprosto životní rytmus, posunou se priority, témata vaší diskuse se budou točit pouze kolem budoucího dítěte, středem vaší pozornosti už nebude partner samotný. Od počátku těhotenství se začnou vaše osobnosti měnit a je možné, že v průběhu poznáte svého partnera v úplně jiném světle, než tomu bylo doposud. Aby ani pro jednoho z vás nebyla taková proměna šokující, je důležitá vzájemná spolupráce a otevřená diskuse mezi partnery.

Kromě dítěte pečujte o sebe i o partnera

Podle Pickhardta jde o nejčastější problém novopečených rodičů. Veškerý svůj zájem přenáší na svého potomka, ze kterého se tak stává pomyslný "malý tyran", který řídí život dospělých. Je pochopitelné, že dítě vyžaduje většinu našeho volného času, avšak neměli bychom ani ztrácet schopnost starat se sami o sebe a pečovat o partnerský vztah. Je totiž jasné, že děti mohou šťastně vyrůstat pouze ve zdravém a spokojeném vztahu vlastních rodičů.

Pracovní morálka jako důležitý ukazatel

Pokud jste nastaveni vždy dokončit rozdělanou práci, jste si vědomi svých závazků a máte tendenci plnit své úkoly svědomitě a včas, přináší vám to také velkou výhodu pro budoucí rodičovství. Plánování a organizace času s malým dítětem je totiž podobě náročný proces, jako vedení pracovního týmu, kterému se opakovaně mění podmínky zadané práce.

Pocit seberealizace

Posledním bodem je již zmiňované uvědomění si potřeby vstoupit do nové životní role. Jistě jde o stěžejní bod, ve kterém by se však až tolik neměl klást důraz na ekonomické zajištění a již dosažený věk, který nás nutí pořídit si dítě. Mělo by jít spíše o schopnost uvědomit si, že rodičovství je hlavní účel existence nás všech a že nový život bude pokračovatelem našeho vzájemného vztahu. Jedině tak dojede k omezení trendu dnešní doby, ve kterém se více a více párů opouští v prvních letech po narození dítěte.

Jste připraveni stát se rodiči? Pokud splňujete tyto čtyři body, máte velkou šanci uspět ve své nové životní roli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!