Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zklamaný mladý muž / foto: shutterstock

Alarmující: Až 21 % mužů do 35 let nemá žádnou intimní zkušenost, ukázal průzkum

Co se děje s českými muži? Nechtějí již žít ve vztahu se ženou nebo se rozmáhá generace „mamánků“, kteří nejsou schopni navázat plnohodnotný vztah?

Šokující zjištění nebo očekávaný závěr?

Z odpovědí více než 1 000 zájemců o vážné seznámení, kteří se v rámci průzkumu agentury Date2k vyjadřovali ke své vztahové minulosti, vyplynulo více než překvapivé zjištění. Téměř polovina dotazovaných mužů ve věku do 35 let prozradila, že nikdy neměla vážný vztah. Téměř polovina z tohoto počtu pak nezakusila ani sex. Překvapivý je i průměrný počet vztahů v této kategorii. Celý jeden, který v průměru trval méně než 2 roky. Zajímavostí je rovněž fakt, že přibližně 2/3 dotazovaných mužů mají ukončenou nebo v současnosti studují vysokou školu a samozřejmě chtějí se svojí situací něco udělat. Zda se jim to ale podaří, je spíše ve hvězdách.

Jak jsou na tom ženy?

Je až s podivem, že dotazované ženy uvedly, že za sebou mají, co se týče vztahů poměrně uspokojivou minulost. Bez předchozích vztahových zkušeností byla pouhá 2 % žen. Většinou ale i dámy své dlouhodobé vztahy po v průměru 10 letech ukončují a vydávají se hledat nového partnera. Obvykle se tak děje ve věku okolo 45 let, kdy již děti vylétly z hnízda, ale ženy ještě nejsou staré a stále si zachovávají jistou atraktivitu. Hledání adekvátního partnera však v tomto věku již vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Co se týče žen, je ale překvapivé zjištění, že plných 35 % dam ve věku od 40 do 45 let nemá žádné děti. Více než polovina jich má naopak děti 2.

Jaké bylo složení respondentů?

O stavu současné společnosti také vypovídá zájem respondentů o vyplnění dotazníku. Podotkněme, že šlo o zájemce o seznámení a nalezení adekvátního protějšku. Většina respondentů se rekrutovala z řad mladých mužů a žen ve starším věku. Přesně to by tedy měly být skupiny nejčastěji ohrožené samotou.

Jaké důsledky to bude mít pro společnost?

Připusťme si trochu spekulací a zauvažujme nad tím, kdo vlastně při přibližně vyváženém poměru mužů a žen nahradí 50 % nesmělých mužů, kteří nejsou schopni vstoupit do vztahu? Znamená to tedy, že ti „nadsamci“, kteří si věří, mají v konečném důsledku několik vztahů s více ženami? Mají je paralelně nebo za sebou a kolik z nich vzejde potomků? Jde v tomto případě o čistě přírodní výběr nebo se začínáme také potýkat s problémy, které trápí moderní a rozvinuté společnosti, například Japonsko? To je podle průzkumu zveřejněného serverem BBC domovem asi 25 % svobodných lidí obou pohlaví, kteří ve věku od 35 do 39 let také nikdy neměli sex. Japonsko také patří mezi země s nejvyšším průměrným věkem a v kontrastu k pověstné dlouhověkosti je postiženo jednou z nejnižších porodností na světě. Mnoho mladých lidí zde odkládá založení rodiny kvůli financím i kariéře a je zde obrovské procento singles domácností. Je snad právě tento stav bodem, do něhož dospějí technologicky se vyvíjející společnosti?

Alarmující: Až 21 % mužů do 35 let nemá žádnou intimní zkušenost, ukázal průzkum

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!