Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Místo kondomu střívko a pytlík od chipsů

Guma, kondom, prezervativ, šprcka atd. Každý mu říkáme jinak, ale všichni víme, oč jde.

V supermarketu stačí sáhnout do přihrádky u pokladen a koupit malou krabičku. Pokud nám není deset (nebo naopak sto), nikdo za námi neutrousí ani pohoršený pohled. Latexová ochrana v podobě kondomu představuje komfort naší civilizace. Nevěříte?

Prezervativ mezi faraóny
Není třeba zdůrazňovat, že prezervativ tu nebyl odjakživa. A už vůbec ne ten latexový, vyráběný vulkanizací kaučuku. Málokdo by však hádal, že ochrana podobná té dnešní pochází již z dob před více než třemi tisíci lety. Vyspělý starý Egypt se nezapřel ani v zabránění početí a prevenci před pohlavními nemocemi.

Zmínky o prvopočátcích kondomu zůstávají zamlžené tajemstvím, avšak oním prakondomem bylo zřejmě zvířecí střívko, nebo pouhá látka ušitá do tvaru pytlíčku. O účinné ochraně lze však s úspěchem pochybovat.

Jmenuji se Kondom
Potomci slavného lékaře anglického krále Karla II. (17. století) nemají v dnešní době zřejmě na růžích ustláno. Možná se již nechali i přejmenovat. Onen doktor se totiž jmenoval Condom a ochrana se pravděpodobně nazývá po něm.

Svému panovníkovi chystal na jeho časté zálety „condomy“. V tomto ohledu nešlo o příliš zdatného lékaře – král Karel II. sice neměl jediného manželského potomka (královna byla neplodná), zato levobočků zplodil nejméně čtrnáct.

Použij střívko!
Kdo považuje 18. století za čas puritánský, má pravdu jen částečně. Promiskuita byla, jest a bude a ochrana proti jejím následkům také. Právě v tomto století se obliba kondomů značně rozšířila (a o sto let později ještě více, když jí dělal „reklamu“ slavný sukničkář Casanova), obchůdky si dokonce nechávají tisknout reklamní letáky a plakátky s kondomy.

Hlavním materiálem výroby bylo střívko (či jiná elastická živočišná část), převážně z ovcí. Na první pohled se to zdá nechutné, ale takto vyrobená ochrana měla i svá pozitiva. Sice nebyla tak spolehlivá jako dnešní latexové výrobky, zato prý přinášela slastnější požitek, který s gumovou ochranou nelze srovnávat.

Guma a chipsy
Kondomová revoluce nastala s příchodem gumy. Nejdříve však nešlo o žádné pohodlí – první gumové ochrany byly tlusté a soulož s nimi připomínala sex přes tlustou gumovou rukavici. Navíc stály dost peněz, takže se za první republiky příliš nepoužívaly.

Dnešní prezervativy sice také nejsou stoprocentní ochranou, ale oproti chudým africkým zemím si nemáme na co stěžovat. Většina obyvatelstva si o finanční částce na zakoupení prezervativu může nechat jen zdát, a tak se pracovníci humanitárních organizací nestačí divit nad levnými náhradami.

Místo kondomu si mladí lidé často užívají přes mikrotenové sáčky (ve kterých bylo předtím kdoví co a prošly nemytýma rukama několika desítek lidí), ale poměrně často i přes různé obaly – nejčastěji právě od chipsů. Ty občas mladíci vyhrabou i na skládce, protože na jejich zakoupení nemají peníze. No, řekněte, nežijeme si u nás dobře?

Používáte kondom, nebo antikoncepční pilulky?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 219