Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smyslné pojídání čokolády / foto: shutterstock

Vědecky prokázáno: čokoláda zachrání váš uvadající milostný život a dodá vám novou chuť do života

Pozorujete sami na sobě, jak vašimi žilami začne proudit pohoda a uvolnění poté, co si dáte čtvereček čokolády? Pak nejde jen o váš dojem, pozitivní účinky čokolády byly prokázány řadou vědeckých studií.

Dopamin a serotonin letí vzhůru

Čokoláda a speciálně kakaové boby jsou zdrojem celé řady látek, které působí na lidský mozek jako životabudič. Jejich vliv potvrdili v nedávné době švýcarští vědci, kteří zkoumali rozdíl v prožívání skupiny lidí konzumujících čokoládu v porovnání se stejně rozsáhlou referenční skupinou osob, které čokoládu nepojídaly. Výsledky nejsou nijak překvapivé. Byla potvrzena přímá souvislost mezi zvyšováním hladiny tzv. šťastných hormonů, dopaminu a serotoninu, a pravidelnou konzumací čokolády. Zkoumané osoby, které byly součástí kontrolní skupiny pojídající čokoládu, měly také prokazatelně nižší hladinu stresových hormonů, jako například kortizolu či katecholaminu, a cítili se subjektivně ve větší pohodě. Čokoláda podporuje také vylučování látky fenylethylamin produkované limbickým systémem člověka, která vzniká v mozku kromě jiného při kontaktu s atraktivní a přitažlivou osobou.

Vášeň a čokoláda

Z čeho a jak se čokoláda vyrábí?

Klíčovou složkou jsou kakaové boby, které jsou plodem kakaovníku. Po sklizni jsou nejprve fermentovány a poté sušeny, aby bylo možno je transportovat na velké vzdálenosti. Ty se poté praží a drtí na drobné kusy, aby je bylo možno namlít a získat z nich sušinu, z níž se vyrábí kakao a kakaové máslo. To je nakonec do čokolády opět přidáváno společně s cukrem a sušeným mlékem, případně lecitinem pro zvýraznění chuti. Kromě toho je možné přidat i další dochucující přísady, jako oříšky, sušené ovoce, alkohol, koření a podobně. Poté se již jen vzniklá hmota nalije do forem, nechá utuhnout, zabalí a putuje k zákazníkovi.

Lahodná čokoláda

Přírodní afrodiziakum nejen pro ženy

Vědecké výzkumy mimo jiné prokázaly také souvislost mezi konzumací čokolády a intenzitou a spokojeností se sexuálním životem. Může za to aminokyselina nazvaná Arginin, která má prokazatelně afrodiziakální účinky. Tak co pánové, stále ještě využíváte čokoládu pouze jako prostředek zlepšující náladu vaší partnerky? Nechcete se také zakousnout?

Vědecky prokázáno: čokoláda zachrání váš uvadající milostný život a dodá vám novou chuť do života

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!