Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mužská plodnost / foto: shutterstock

Problémy s erekcí a jejich vliv na mužské sebevědomí

Příčin erektilní dysfunkce může být hned několik, někdy se sejde dokonce i více faktorů nebo vychází jeden z druhého. Jak této nepříjemnosti čelit?

Problémy s erekcí jistě zažil každý muž alespoň jednou a ve většině případů to poměrně dost otřáslo jeho sebevědomím. Pojďme si poukázat na nejčastější příčiny poruch erekce a také na možnost, jak tento velice intimní a pro muže zvláště citlivý problém řešit.

Problémy s erekcí

Nejčastější příčiny poruch erekce

Výše věku

Jednou z příčin je zajisté věk muže, přestože se erektilní dysfunkce objevují i u pánů v relativně mladém věku.

Cévní obtíže

Erekce přímo souvisí se stavem cév. Pokud se tedy muž léčí například s ischemickou chorobou srdeční, vysokým krevním tlakem či diabetem, může mít poškozený více či méně cévní systém a problém s erekcí se dostaví. Se zmíněnými chorobami souvisí rovněž léčba farmaky, které mohou erektilní poruchy také způsobit, například betablokátory, léky na snížení cholesterolu, ale také antidepresiva.

Celkový psychický stav

Se zmíněnými antidepresivy samozřejmě souvisí celkový psychický stav člověka. Pokud je muž ve stresu, ať už například z práce, z rodinných problémů či už z předešlého selhání při intimních chvílích, pokud je unavený, vyčerpaný, může se porucha erekce pochopitelně dostavit.

Zklamaný muž

Neurologický problém

Poruchy erekce se objevují také při neurologických onemocněních, například při Parkinsonově chorobě nebo roztroušené skleróze. Mohou se dostavit rovněž po úrazech či prodělání traumatických stavů. 

Prevence prostaty

Aby se muž vyhnul erektilní dysfunkci, musí být rovněž v pořádku prostata. Nepodceňujte tedy ve vyšším věku preventivní návštěvy urologa.

Toxické vlivy

Také nadměrné kouření, konzumace většího množství alkoholu či omamných látek má za následek poruchy erekce. V případě omamných látek někdy i poruchy trvalého charakteru.


Jak řešit erektilní dysfunkci?

Muž by se za tento problém neměl v první řadě stydět a měl by si o něm v klidu promluvit s partnerkou. Každá milující žena tyto potíže pochopí a po psychické stránce může svému partnerovi velmi pomoci. Někdy postačí jen se zaměřit spíše než na samotný pohlavní styk „pouze“ na mazlení, zkrátka příjemné intimní chvilky, u kterých se muž nemusí stresovat, zda selže či ne. Potíže s erekcí tak po čase mohou samy vymizet.

Mazlení

Pokud si muž neporadí sám ani s pomocí partnerky, určitě je na místě návštěva odborníka. Někdy stačí například vyměnit některé léky, změnit životní styl, odstranit banální zdravotní problém, o kterém muž nemusel mít ani zdání, nebo přidat konkrétní doplňky stravy. Lékař může také předepsat medikamentózní léčbu či v krajním případě nastolit i více invazivní řešení.

V podstatě je ale základem o problému mluvit, nestydět se za něj a spolu s partnerčinou podporou ho cíleně řešit. Ať už pouze ve dvou či s pomocí odborníka.


Zdroj: 

https://www.benu.cz/co-zpusobuje-problemy-s-erekci-a-jak-je-resit

https://www.mojelekarna.cz/poradna-moje-lekarna/muzske-problemy/poruchy-erekce

 

Problémy s erekcí a jejich vliv na mužské sebevědomí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!