Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kamásútra / foto: shutterstock

Kamásútra: Stále inspirativní učebnice erotiky

Před více než patnácti sty lety sepsal moudrý a zbožný Mallaniga Vátsjájana souhrn milostných předpisů známý pod jménem Kámasútra. Nebyl to žádný don Juan, ale naopak velmi důsledný učitel. Co chtěl předat svým studentům?

Milostná učebnice

Svým uspořádáním se tato učebnice erotiky příliš neliší od staroindických traktátů o válečném, státnickém, dramatickém či výtvarném umění. Byla určená pro vyšší kasty – dvořany a bohaté měšťany. Vátsjájanovi jde především o upevnění manželství a učinění lidí ctnostnými. Pohlavní styk chápe jako umění, kterým se musíme vědecky zabývat, abychom dospěli k plnému prožitku. To je pravý opak buddhistické nirvány: člověk má žít radost svým smyslů a vychutnávat je až do dna.

Kamásútra
Kamásútra – Zdroj: Shutterstock.com

Hra čísel a lektvarů

Indové jsou lidé čísel a s velkou oblibou vše pečlivě číslují a řadí. Čísla usnadňují a mnohdy i nahrazují systematiku. Proto jsou v Kámasútře všechny okolnosti milostného života, psychologické i fyziologiické, vtěsnány do číselných schémat. Ke knize je připojena i tajná nauka, která se zabývá lektvary k posílení mužské potence, překonání ženské frigidity, vyrovnání temperamentu, a dokonce k zamezení ženské nevěry. Domácí lékárnička Kámasútry je velmi obsáhlá: sahá od drog, kterých se jako afrodisiak používá dodnes, až po opičí trus.

Rozkoš pro muže i ženy

Pozoruhodné však je, že umění erotiky nemělo připravit prožitek jen mužům. Mělo zajistit co největší rozkoš i ženám. Vátsjájaa dokonce tvrdí, že žena může dospět k ještě větším radostem a slastem než muž. Oddá-li se erotice plně, pocítí totiž rozkoš sebeuvědomění. Role ženy není v Kámasútře v žádném případě pasivní, autor ženy vybízí k nejrůznějším úkonům, které jim mají zajistit splnění všech přání a tužeb.

Vášnivé milování
Vášnivé milování – Zdroj: Shutterstock.com

Jste gazela, klisna či slonice?

Kámasútra ukazuje například tři základní typy mileneckých párů, které Vátsjájana charakterizuje zoologickými příměry: zajíc a gazela, býk a klisna, hřebec a slonice. Při navazování známosti se může zase muž ženy dotknout čtyřmi různými způsoby. Pokročí-li milostný vztah dále, přichází v úvahu deset různých způsobů líbání, sahajících od symbolického polibku milencova odrazu ve vodě až k rafinovanému polibku jazykem. Stejně důkladně pojednává autor o technice objímání. Vysoká škola indické erotiky rozlišuje čtvero objetí a dává jím poetická jména: liánové objetí, stoupání na strom, objetí sezamu a rýže, objetí mléka a vody. Důmyslné kombinace polibků a objetí dávají 64 možností pro milostnou hru předcházející koitu. Mnohé speciální rady a varianty udílí i pro samotný koitus. Kámasútra vás asi ničím šokovat nebude, ale bude pro vás třeba inspirativní.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1mas%C3%BAtra

https://zena.aktualne.cz/kamasutra/r~0d4d8a78812211e998d70cc47ab5f122/

 

Kamásútra: Stále inspirativní učebnice erotiky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!