Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Více alkoholu, lepší sex. Myslí si to i Češi?

Průzkum ukázal, že mladí Evropané se nárazově opíjejí proto, aby si vylepšili sexuální život.

Spojené království má ohledně nárazového pití velmi špatnou reputaci, ale podobné páteční či sobotní tahy se konají po celé Evropě. Jak uvádí BBC, studie zkoumající život 1341 lidí v devíti evropských zemích ukázala, že třetina mužů ve věku 16 až 35 let a 23 procent žen ve stejné věkové skupině se domnívá, že když se opijí, mají větší šanci na sex.

Alkohol = nebezpečný sex
Studie také ukázala, že v takovýchto situacích je velká pravděpodobnost, že lidé neberou ohled na bezpečnost sexu. Vědci, kteří průzkum hodnotili, říkají, že ačkoliv je dobře známo, že požívání alkoholu a drog vede k rizikovému sexuálnímu chování, hodně mladých lidí plánovitě pije proto, aby si vylepšili sexuální život.

Opilství a drogy v šestnácti
V rámci průzkumu se ptali mladých obyvatel devíti měst, po jednom z Británie, Německa, Rakouska, Česka, Řecka, Itálie, Portugalska, Španělska a Slovinska. Ve všech případech šlo o lidi, kteří pravidelně chodí do nočních klubů a diskoték.

Ukázalo se, že skoro polovina mladých Vídeňáků, kteří byli dotazováni, pila alkohol a měla sex ještě před šestnáctým rokem. V Benátkách šlo o 36 procent, ve španělské Palmě o 37 procent a v Liverpoolu o 30 procent.

Totéž platilo o mladých lidech, kteří brali drogy před šestnáctým rokem, ale v popularitě drog v různých zemích existovaly rozdíly. Opilství a užívání drog velmi často vede k rizikovému chování a pozdějším výčitkám svědomí.

"Milióny mladých Evropanů užívají drogy a pijí způsobem, který ovlivňuje jejich rozhodování ohledně sexuálního chování a zvyšuje šanci na rizikový sex nebo sexuální zážitek, kterého později litují. Ale i přes negativní následky jsme zjistili, že mnoho z nich plánovitě drogy či alkohol užívá právě proto, že to má vliv na jejich sexuální život," řekl profesor Mark Bellis, vedoucí studie a ředitel střediska pro veřejné zdraví na liverpoolské John Moore University.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 128