Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Feministky vs. šovinisti. Co je horší?

„Všeho moc škodí!", říkáme s oblibou a pokud se jedná o vyhraněné názory zarytých feministek a neústupných šovinistů, platí to dvojnásob.

Definice feministek je zřejmě všem jasná, zjednodušeně to mají být ženy bojující za veškerá ženská práva ve společnosti, kde stále panuje "nespravedlivá nadvláda" mužů. Jenže ty nejrazantnější brojí proti mužům snad úplně ve všem.

 

Stejně tak mužští šovinisté, ti zase berou ženskou populaci jako účelovou věc, dobrou nanejvýš k plození dětí a tudíž zachování svého rodu. Ženy staví do role pečovatelek a vnímají je hlavně jako prostředek k sexuálnímu vydovádění.

 
Močení vsedě

Po světě existuje řada feministických hnutí a jejich zastoupení je jistě početnější než šovinistické. Především v USA se spousta žen zasloužila o to, že se jim muži pomalu bojí zalichotit a pochválit třeba jen pěkné šaty, aby nebyli osočeni ze sexuálního harašení.

 

Puritánsky založená Američanka by si totiž takový kompliment mohla vyložit po svém - že by je z ní dotyčný "zvrhlík" nejradši okamžitě strhal, přehnul ji přes stůl, na nic se neptal a bez mrknutí oka si vzal, co chce.

 

Feministické snahy o stejné finanční ohodnocení mužů i žen za tutéž práci, podpora žen při snaze budovat si kariéru nebo určité dělení se o domácí práce či výchovu dětí s muži jsou jistě chvályhodné a rozumné, ale proč například některé feministky chtějí po mužích, aby močili vsedě? A ještě to odůvodní tvrzením, že když muži vykonávají svou potřebu vestoje, dávají tím ženám najevo svou nadřazenost. To už je opravdu trochu za čarou…

 

Ženy jsou jako dárkový koš

Na druhé straně tady máme již zmíněné šovinisty. Nejvýraznějším českým představitelem se zdá být Josef Hausmann, který se netají svým kritickým postojem k ženám. Ty s oblibou přirovnává k dárkovému koši.

 

„V něm je taky spousta hovadin, které vůbec nechcete. Jsou tam prošlé brambůrky, staré rybičky, rozteklá čokoláda a uprostřed flaška francouzského koňaku. A jen kvůli té flašce si ten koš koupíte," řekl v jednom rozhovoru. Flaškou francouzského koňaku měl samozřejmě na mysli ženské tělo vhodné k mužskému uspokojení.

 

Josef Hausmann je autorem knihy Základy mužského šovinismu a vůči něžnějšímu pohlaví si nebere žádné servítky: „Ženské v podstatě nemají kromě své vagíny co nabídnout - ve většině případů nemají peníze, nemohou co do pobavení konkurovat mužské společnosti, v níž si i lépe zasportujeme, nepodají výkon, nesloží symfonii ani nerozštěpí atom. Nedivme se tedy, že mnohé ženy zacházejí se svým rozkrokem jako se svátostí oltářní. Většinou to však má opačný efekt a místo, aby tento opatrnický přístup ženu zatraktivnil, přehnaně nepřirozená neochota souložit, popřípadě s touto možností kupčit a spekulovat, jí spíše ubírá na hodnotě." 

 

Hausmann ve svých kontroverzních názorech uveřejněných v knize však občas zachází až za hranu vkusu: „Nedostatek vůle maskovaný tzv. nedostatkem času se projevuje na většině žen s postupujícím věkem nadváhou a otylostí čili tloušťkou. Jejich manželé jsou jediní lidé (snad kromě lékařů), o nichž vědí, že si na tu sádelnatou hrůzu už zvykli."

 

Odveta: muži jsou odpad

Pro odvetu se po přečtení této knihy rozhodla Eva Hauserová a napsala neméně ostrou kritiku mužů s názvem Příručka militantního feminismu, citujeme: „Je známo, že muži jsou náchylnější k většině nemocí i vrozených poruch a také umírají mnohem dříve než ženy. Právem je americká ultrafeministka Valerie Solanasová označila za biologický odpad." 

 

Nejznámější českou feministkou je zřejmě dokumentaristka a spisovatelka Olga Sommerová, která si stojí za svým výrokem, že ženy jsou jednoznačně kvalitnější a vyzrálejší polovinou lidstva.

 

Zkrátka není nic špatného, když spolu chlapi drží basu a ženy si na ně zase navzájem občas postěžují, ale opravdu všeho s mírou. Vždyť by jedni bez druhých stejně neudělali ani ránu a neustálé učení se společnému soužití obou pohlaví je vlastně docela zábavné.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 311