Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Čichám, čichám sex!

Ze všech smyslů je čich v lidské sexualitě nejméně prozkoumán. Celkem dobře víme, jak reagujeme na nás působí eroticky laděné doteky nebo obrázky, ale pachy zůstávají v pozadí. Přitom sexualita má s čichem hodně společného.

Podle pachu do jisté míry odhadneme, v jaké fázi menstruačního cyklu se nachází žena, zpocení muži při sportu působí na ženy přitažlivě.

 

Snížení zájmu o sex u starších lidí je provázeno oslabením jejich čichových schopností. A stoupající zálibu v orálním sexu někteří považují za potřebu nalézt na vymydleném těle poslední zbytky individuálního tělesného pachu.

 
Jablko lásky

Ve středověku bylo časté používání jablka lásky – tedy jablíčka, které nosila zamilovaná žena v podpaždí a pak ho věnovala svému ctiteli, aby měl její vůni stále u sebe. Podobně se v některých kulturách používaly amulety zavěšené na genitáliích.

 

Podle muslimů nabízí ráj tři základní požitky – ženy, děti a parfémy. V některých balkánských státech je zvykem, že muži nosí během tanečních festivalů v podpaží kapesník a jeho vůní pak lákají ženy k tanci.

 

Tělesný pach je i zdrojem vzájemného rozlišování. Lidé dokáží spolehlivě rozpoznat pach svých dětí a intimně blízkých osob. Mnohem citlivější mají čich ženy, a to až stokrát citlivější než muži.

 

Hlavním zdrojem toho, čemu říkáme feromony, jsou potní žlázy pokožky. Sekrety samy o sobě nepáchnou, dokud nedojde k jejich rozkladu bakteriemi.

 

Muži mají zpravidla pach silnější než ženy. Moderní civilizace ovšem individuální pachy všemožně potlačuje, zcela běžné je dnes používání parfémů a vyholování, prostě snahy se vlastního pachu zbavit a překrýt ho něčím „příjemnějším“. V přeplněné letní tramvaji je to určitě dobře, ale neochuzujeme se tím o něco? Co myslíte?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 237