Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilování může vydržet jen dva měsíce / foto: sxc.hu

V očích partnera vypadáte nejlépe

Partneři si o svých polovičkách myslí, že vypadají podstatně lépe než ve skutečnosti.

Možná nevypadáte jako Brad Pitt a Angelina Jolie, ale rozhodně si nemusíte zoufat. Vaše láska si o vás velmi pravděpodobně myslí, že jste tím nejkrásnějším, na čem její oči kdy spočinuly.

Pozitivní výsledky
Vědci se zase jednou dali do práce a tentokrát se jim podařila prokázat opravdu důležitá věc: došli k závěru, že partneři si o svých vyvolených myslí, že jsou o hodně krásnější, než tomu doopravdy je.

Studie probíhala jednoduchým způsobem. Výzkumníci se zeptali třiadevadesáti párů na to, jak hodnotí svou vlastní krásu a jak se dívají na svého partnera.

Přišli na to, že muži dali svým drahým polovičkám o hodně lepší hodnocení, než jaké udělily ony samy sobě.

Stejně to platí i v opačném gardu. Ženy oceňují zjev svých partnerů a manželů podstatně více než sami muži.

Nesprávné představy
Páry spolu byly kolem čtrnácti let a patřily povětšinou do skupiny pozdějších třicátníků. Nizozemští vědci tak zjistili, že páry byly mnohem sebekritičtější, než bylo potřeba.

Ukázalo se také, že obě pohlaví o sobě mají poněkud jiné představy. Zatímco ženy se domnívají, že muži oceňují především štíhlou postavu a bujné poprsí, pánové mají za to, že se ženám líbí velká muskulatura a objemná hruď. Přestože tyto preference v určité podobě existují, rozhodně je ani jedno pohlaví nepovažuje za tak zásadní, jak si myslí to druhé.

Skutečnost, že si jsme vědomi, nakolik se partnerovi líbíme, zmírňuje snahy o dosažení nějakého nerealizovatelného ideálu a zároveň nevytváří tak negativní tlak na samotný vztah.

Navíc je to příjemný pocit, vědět, že se líbíte právě tomu, komu se máte líbit ze všech nejvíc.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 135