Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Předstírají orgasmus? Může za to Hollywood!

„Proč tolik žen předstírá orgasmus? Protože tolik mužů předstírá předehru.“ Starý vtip, ale dobrý… A teď už vážně. Falešný orgasmus není nic výjimečného, průzkumy ukazují, že je častější, než se zdá.

Tak třeba: podle nich „to“ každá druhá žena někdy hrála, každá dvacátá předstírá docela často a každá padesátá hraje muži divadélko pokaždé. Proč je to ale s ženským orgasmem tak složité? Mužský orgasmus byl odjakživa nutný pro další reprodukci, takže chlapi odjakživa trénovali. S orgasmem u žen ale příroda vůbec nepočítala.

 

Ženský orgasmus je nejmladší vývojovou funkcí v přírodě. A možná proto nefunguje tak dobře jako u mužů. Kromě žen ho ostatně žádné jiné samice nemají. Prý možná jen jeden druh šimpanzic.

 

Otevřeně až v poslední době

Otevřeně hovořit o sexu a užívat si ho, to je privilegium žen až v posledních letech. Dříve bylo něco takového nemyslitelné. Žena byla brána především jako ploditelka, s uspokojením to nemělo moc společného. Něco takového nejde odbourat ze dne na den. I dnes mají mnohé ženy s orgasmem problém. Přitom je normální, že některá ho zažívá jen při stimulaci klitorisu (60 %) a jiná třeba vůbec(10 %).

 

Pamatujete na scénu ze seriálu "Zoufalé manželky"? Jedna z hrdinek se zastavila u doktorky, protože se bála, že měla při sexu infarkt. Lékařka ji uklidnila, že se nemusí ničeho bát. „Byl to jenom orgasmus,“ vysvětlila. Pro ni to bylo do té doby naprosto neprobádané území. Stejně jako u mnohých dalších žen.

 

V době, kdy se stojí fronty na nová prsa, vlasy či uši, je asi jasné, že ženy se prostě neumí smířit samy se sebou nebo že jejich okolí je tak neumí brát. Předstírání orgasmu je podobně falešné vylepšení jako silikony nebo liposukce.

 

Ivana (32 let, Jihlava): "Já to mám jen tehdy, když si se sebou sama hraji, nebo si se mnou hraje chlap. Při sexu ne. Nikdy jsem to nepředstírala, ale chlapi s tím měli často problém. Mnozí mi tvrdili, že to není normální, že takovou ještě nepotkali. Tak jsem je vyvedla z omylu…"

 

Za všechno může Hollywood

Když někdo začíná se sexem, už o něm většinou něco ví. Od kamarádů, z rodiny, knih, časopisů, ale nejvíc se mladí inspirují z televize. A to není úplně ono. Jako vychtrlé modelky, boháči s klíčky od sporťáků na každém prstě, i dokonalý sex je jen na obrazovkách. Ve skutečném životě je to jinak.

 

Ne každý může kdykoli, ne každá dvojice dosahuje vrcholu společně. Jenže, kdo to vídá v televizi, chce být třeba stejně dokonalý a pak má mindráky z toho, že mu to nejde jako Bradu Pittovi s Angelinou Jolie.

 

Jitka (28 let, Praha): "No, já třeba mám orgasmus najednou s mým mužem, ale předtím mi to s žádným mužem nešlo. Chce to léta praxe a k tomu ještě lásku a důvěru, jistotu, že mě opravdu miluje ten, s nímž spím. Chlapi to asi tolik neřeší, jsou víc na první signální, ale my o všem hodně přemýšlíme. Ale když se to pak povede, vážně to stojí za to."

 

Ivana: "Měla jsem velký problém vysvětlit klukům, že si sex užívám i bez orgasmu. Vážně mě sex hodně baví i tak. A moc. "

 
Všechno je v hlavě

U žen hraje hlavní roli psychika. Řešit tenhle problém tím, že začneme lhát, není ideální. Kromě toho, že žijete ve lži, mohou nastat i další problémy. Partner se právem může cítit podvedený. Žena ho obelhávala. Pro chlapa je takové zjištění dost nepříjemné a může celý vztah zničit.

 

Je mnohem lepší pro oba hned na začátku si popravdě říct, jak to kdo má či nemá, a něco s tím dělat. O co si žena neřekne, to pak často od mužů nedostane. A neměla by se divit.

 

Jitka: "Kdysi jsem s tím měla velké problémy. Věděla jsem, jak to chci, ale nikdo to se mnou moc neuměl. Neladili jsme k sobě. Předstírat? To je blbost, když něco chci, řeknu si o to. Chlapa, který raději žije ve lži, toho bych nechtěla."

 
Časem se to mění

Schopnost orgasmu se u žen mění. Čím jsou starší, tím spíš ho jsou schopny dosáhnout. Ale po porodu ne. Je to dáno historickým vývojem našeho druhu. Příroda zařídila, aby ženy po porodu ještě několik měsíců nebo i let neměly na sex chuť. Tím žena ušetřila dostatek energie pro narozené dítě, dostatek času, mléka, zvyšovaly se tak šance na přežití miminka.

 

Muži tuhle skutečnost často nechtějí pochopit a snaží se párový sexuální život obnovit co nejdříve. Jejich nátlak pak partnerkám může sex úplně zprotivit.

 

Vnitřní a vnější orgasmus

Díky klitorisu dosahujeme lidově řečeno vnějšího orgasmu. Ten bývá intenzivnější, kratší a "bodavější". Vnitřní, vaginální orgasmus je zase hlubší, delší a někdy spojený i se stahy dělohy. Jenomže podle posledních výzkumů dosahuje vnitřního orgasmu, který je způsoben výhradně poševní vzrušivostí, jen 13 % českých žen.

 

Důvody, proč ženy předstírají orgasmus:

1. už to chtějí mít za sebou
2. chtějí potěšit partnera
3. chtějí být dokonalé jako ženy v časopisech a televizi
4. aby nebyly za neschopné
5. ženy se bojí říct si o jiný sex, aby neztratily partnera

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 162