Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Neviditelný kondom - už se vyvíjí!

Jaká tajemství skrývá neocenitelný sexuální pomocník?

Snaha o vytvoření kondomu, který zabrání nechtěnému otěhotnění, pohlavním nemocem a zároveň bude co nejméně vadit sexuálnímu požitku, byla katolickou církví odjakživa pronásledována. Dnes už se ale přeci jen zdá, že i ty nejortodoxnější strany pochopily, že souložení lidí zkrátka nezabrání. Trvalo to několik stovek let, takže pokud bude někdy vyhlašována trofej o nejpomalejší pokrok, je tu jasný kandidát.

Přestože je kondom těžko docenitelný, trpí jedním velkým PR problémem. Mnozí lidé si ho zvykli vnímat jako určitou překážku maximální rozkoše. Jeho nasazování brzdí slibně rozjetou touhu a na ostro to přeci jen bývá lepší. Ale za tu jistotu, že se nemohlo nic stát, to přeci stojí, ne?

Pojďme si představit několik faktů o kondomech, které dost možná unikly vaší pozornosti.

Kondomy na jeskynních malbách
Podle některých historiků zabývajících se pravěkem se kondomy objevují již na nástěnných malbách starých až 15.000 let. Přestože je prakticky jisté, že byly používány během sexuálního styku, nejsou zcela objasněny důvody, proč se tak dělo. Možná že i naši velmi vzdálení předci přišli na to, že je možné si užívat, aniž by to muselo mít všem známé následky, možná že se také chtěli uchránit nepříjemných vyrážek pohlavních orgánů, ale poměrně pravděpodobná je i možnost, že šlo jen o určitou formu rituálu.

Kondomy na předpis
Pánská ochrana musela vykonat dlouhou cestu, než se stala obecně přijímanou. Ještě v devatenáctém století byly kondomy zcela běžně na předpis a v Americe je dokonce dostávali pouze muži coby prostředek k uchránění se před pohlavními nemocemi při styku s prostitutkou. Ženy si mohly kondomy opatřit pouze pokoutně, lékař jim je totiž za žádných okolností nepředepsal.

Nejstarší kondomy z roku 1640
Při prohledávání jednoho z četných anglických hradů jménem Dudley Castle byly nalezeny ostatky kondomů vyráběných ze zvířecích střev. Podle všeho měly sloužit především k zabránění šíření pohlavních chorob během anglických občanských válek. To byla ale spíše ojedinělá iniciativa. Například ještě za první světové války američtí vojáci kondomy nedostávali, jelikož panovalo přesvědčení, že pokud jsou tak šílení, aby souložili v cizích zemích, tak si nějakou tu chorobu zaslouží. Také že jich pěkných pár přivezli.

Automaty s kondomy od roku 1928
Notoricky známé a na záchodcích rozmístěné automaty s kondomy za pár drobáků slaví letos osmdesátileté výročí. Prvně je začala vyrábět německá společnost Fromm s Mickey Mousem ve znaku. Velkou kontroverzi způsobily před několika desítkami let na amerických středních školách, kde se začaly masivně rozšiřovat. Puritáni tvrdili, že mladí, když vidí automat, dostanou na sex chuť, takže kondomy vlastně podněcují brzký začátek hojného sexuálního života.

Neviditelný kondom
Jakýsi svatý grál všech výrobců kondomů, který by dodal celému průmyslu druhý dech. Ten první totiž pomalu dochází vlivem jiných druhů antikoncepce. Ale takový neviditelný kondom by si jistě našel své příznivce. Nebylo by nutné ho nasazovat a styk by byl přímější. Údajně už je ve vývoji v podobě speciálního gelu, jenž by ztuhnul za určité teploty. Zatím ale nic takového oficiálně potvrzeno nebylo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 179