Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dobrá společnost / foto: shutterstock

Nakažených virem HIV je nejvíc v Praze!

Zdá se, že většina Čechů se stále domnívá, že riziko nákazy virem HIV je záležitostí homosexuálů a narkomanů a jich se netýká.

Přitom opak je pravdou. Podle Národní referenční laboratoře za posledních šest let stoupl počet nakažených o celých 100 procent! Silný nárůst zaznamenávají i odborníci z největší české sítě humánních laboratoří Synlab.

K poslednímu dubnovému dni je u nás registrováno 1101 případů HIV pozitivních pacientů, zatímco v roce 2002 jich bylo 552. Přitom od začátku roku 2008 do 31. března bylo v Česku zaznamenáno 59 nových HIV pozitivních případů. Nárůst za měsíc duben byl 11 nových HIV pozitivních osob. Největší počet HIV pozitivních případů připadá na Prahu, následují Středočeský a Jihomoravský kraj. Na opačné straně pomyslného žebříčku je kraj Vysočina a Pardubický kraj. U devíti lidí se nově od počátku letošního roku rozvinul AIDS, uvádí nová statistika Národní referenční laboratoře.

V případě nákazy, ke které může dojít při nechráněném pohlavním styku nebo při styku s kontaminovanou krví, napadá virus konkrétní typ bílých krvinek, známých jako pomocné T buňky nebo buňky CD4. Tyto buňky koordinují imunitu organismu reagující na infekci. Mají za úkol rozpoznat zdroj infekce a stimulovat (povzbudit) produkci odpovídajících protilátek.
Infikováním a nakonec zničením buněk CD4, HIV uchopí kontrolu nad imunitním systémem organizmu. Infikované buňky se pak již nechovají tak, jak by měly. Místo, aby bojovaly s nemocí, ji naopak rozšiřují. Infikované buňky CD4 víří kopie viru. Když se nové viry dostanou z buňky, oslabí ji a eventuálně ji zničí.

Lékaři rozeznají vir HIV již 3 týdny po nakažení
Ve skutečnosti HIV postupně oslabuje schopnost imunitního systému reagovat. Popřípadě se imunitní systém tak oslabí, že organismus není schopen bojovat nejen proti HIV, ale ani i proti jakékoliv další infekci. Nemocemi, která doprovázejí HIV infekci a způsobují rozvinutou chorobu AIDS, jsou nejrůznější infekční onemocnění, encefalopatie a zhoubné nádory.

"V poslední době jsme svědky postupné změny výskytu a charakteru oportunních infekcí. Díky dobře propracovaným schématům profylaxe se některé infekce vyskytují stále méně. K takové dobře zvládnutelné oportunní infekci patří především pneumocystová pneumonie, která byla v počátcích pandemie infekce HIV také nejčastější příčinou smrti. Podobně dobře dnes zvládáme terapii a profylaxi dalších parazitárních infekcí," říká RNDr. Gustav Louženský ze společnosti Synlab.

"Pro jejich léčbu je důležitá včasná diagnostika pomocí laboratorních testů, při nichž se pacientovi odebere vzorek krve. V současné době dokážeme nakažení virem HIV určit již 3 týdny od okamžiku, kdy došlo k rizikovému styku nebo kontaktu s infikovanou krví. Pacient se výsledky dozví 2 až 3 dny po odběru. HIV testy se provádějí na doporučení lékaře zdarma, ale je samozřejmě možné nechat si je provést i bez něho," dodává.

Současný vzestup počtu HIV pozitivních osob je alarmující. A domněnka, že se týká pouze homosexuálů a narkomanů, je zcela mylná, protože více než 30% procent nakažených jsou heterosexuálové, kteří nikdy drogy neužívali. Lékaři proto vyzývají k prevenci, která stojí na třech základních pilířích:sexuální zdrženlivost, abstinence, věrnost a kondom. Prevence je stále nejlepší strategií v boji proti AIDS, neboť na rozdíl od terapie nemá žádné vedlejší účinky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 172