Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Gayové a hetero ženy mají podobné mozky

Vědci už podle mozku poznají i vaší sexuální orientaci.

Mezi mozky heterosexuálních žen a homosexuálních mužů nejsou nápadné rozdíly, říkají nervoví specialisté. Jde o další důkaz toho, že naše sexualita je pevně zakořeněna v nervové soustavě.

Určující je velikost hemisfér
Skeny mozků jasně dokázaly, že gayové a normálně orientované ženy mají prakticky totožný tvar mozku, takzvaný symetrický, kdy levá i pravá hemisféra mají zhruba stejnou velikost.

Naproti tomu lesbičky a heterosexuální muži mají mozky asymetrické. Jejich pravá hemisféra je o poznání větší než levá.

Vědci z prestižní stockholmského mozkového institutu našli i další spojitosti. Například některé mozkové okruhy, zejména ty spjaté s emocionálním chováním, jsou stejné pro gaye i pro heterosexuální ženy.

Vliv na schopnosti
To by vysvětlovalo zženštilé chování řady gayů, které už je v současné společnosti značně stereotypizované. Ukazuje se však, že má vědecký základ.

Studie zkoumá rovněž další biologické vlivy na sexualitu. Například nakolik ji ovlivňuje vystavení testosteronu v děloze.

Zájmu vědců se nevyhnulo ani spojení sexuality s prostorovými a verbálními schopnostmi. Zatímco bylo jasně prokázáno, že gayové a normální ženy jsou na tom s vyjadřováním ze všech nejlépe, lesbičky a heterosexuální muži zase bodovali v prostorové představivosti, které se v běžném životě říká také orientační smysl.

Kojenečtí gayové a lesbičky

To je způsobeno právě velikostí mozkových hemisfér. Ta pravá, kterou mají běžně orientovaní muži a lesbičky větší, se stará právě o prostorové propočty.

Tým vědců se chce do budoucna zabývat hypotézou, zda tvar mozku předurčuje sexuální orientaci, nebo je naopak jejím následkem.

Pokud by šlo o první variantu, dala by se sexuální orientace předpovědět už v kojeneckém věku. Možná bychom se také dočkali přesnějších propočtů homosexuálního stavu a dozvěděli bychom se, že už dávno nejde o ta několik desítek let stará čtyři procenta.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 90