Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladí milenci / foto: Shutterstock

Puberťáci jsou na zabití. Proč?

Pubertu zažil či zažije každý. Kde a proč ale vzniká? K čemu nám je? Přeci tímto obdobím děti neprocházejí jen proto, aby štvaly rodiče a naskákaly jim uhry na obličeji...

Puberta neboli dospívání je období, kdy se tělo dítěte změní na tělo fyzicky dospělého jedince, který je schopen se rozmnožovat. Puberta končí tím, že dívkám vyzrávají vajíčka a chlapcům se tvoří spermie. Tak jednoduše pubertu popisují encyklopedie, realita je ale stokrát složitější.

 

Proč nevychází s okolím?

Puberta je velkou a těžkou zkouškou nejen pro dospělé, ale především pro samotné puberťáky. Vždyť se s nimi děje tolik nepochopitelných věcí. Vědci mají na některé záhady spojené s pubertou vysvětlení.

 

Víte třeba, proč puberťáci připadají dospělým tak nesnesitelní? Proč se s nimi nedá vyjít? Podle jedné studie je to tím, že v pubertě lidé při rozhodování a komunikaci používají úplně jinou část mozku než potom v dospělosti. Méně vyvinutou, ne tak schopnou. Jisté je, že i kdyby používali stejné části mozku jako dospělí, mozek puberťáka ještě není v konečné fázi a dospělý není.

 

Vědci v USA zjistili, že biologické zrání mozku je ukončeno až kolem pětadvaceti. Když si sečtete nedospělý mozek a rozbouřené hormony, možná jim odpustíte, že jsou tvrdohlaví, vzpurní a že to někdy vypadá, že zkouší všechny dospělé dohnat k šílenství.

 
Hormonální tsunami

Holkám se ve vaječnících začínají ve velkém produkovat pohlavní hormony - estrogeny, klukům ve varlatech zas testosterony. Raší jim první vousy, holkám rostou prsa a jinak se zaoblují, kluci zas rostou jako tráva po dešti. Začne je zajímat sex, hlas mutuje, člověk jakoby se ani nepoznával, obličej plný akné.

 

Dávno předtím, než to kdokoli zaregistruje zvenku, vevnitř už se tělo připravuje na to možnost počít dítě. O to jde totiž v pubertě především. Dívky tloustnou, aby potenciální potomek měl během těhotenství dostatečnou zásobu energie. Zkrátka puberta je něco jako zemětřesení, po kterém nezůstane kámen na kameni.

 

Puberta je mimo jiné věc dědičnosti i sociálního prostředí. Pokud žijete v harmonické rodině, je vysoce pravděpodobné, že budete mít pubertu v podobném věku jako vaši rodiče. Děti z rozvrácených rodin to mohou mít jinak. Třeba dívky z rodin bez otce prý mívají pubertu mnohem dřív než její vrstevnice.

 
Pubertu spouští mozek

Jak a kde puberta začíná? V mozku. Mozek si jednou řekne, už je čas, a začne produkovat určité hormony a zdivočí tak pohlavní žlázy. Kdo nebo co ale mozku zavelí, aby začal produkovat ty speciální pubertální hormony?

 

Vypadá to, že je to možná jistý protein. Vědci ho objevili náhodou, když zjišťovali, proč se u některých myší neobjevují pohlavní orgány. V té samé době se v jediné arabské rodině objevilo hned 6 členů neschopných dospět. Jak myšky, tak i oněch šest Arabů měli problém právě s tímto proteinem.

 

Pubertu startujeme jídlem

S pubertou se to má jako s módou, neustále se mění. Před 250 lety dívky začínaly menstruovat až v 17 letech. O 100 let později už ve čtrnácti. Dnes je to zhruba ve třinácti, ale jsou i případy malých, šestiletých holčiček, které se i v tak brzkém věku stávají ženami.

 

Co za to může kromě výše zmíněného? Nejspíš také strava. Když byli lidé chudí a dívky špatně živené, tělo cítilo, že by se nemohlo starat o případné potomstvo a pubertu pozdrželo. Dnes máme díky stravě energie na rozdávání a matkami se tak mohou stávat i ty malé holčičky.

.

Tělo může, ale stát to zatrhne

Neandrtálci si asi nebrali servítky, když na ně přišla puberta a měli chuť na sex, tak si prostě začali užívat. Dnes už to tak jednoduché není. Věk, od kterého můžeme začít pohlavně žít, je v každé zemi přesně stanoven zákonem.

 

Má to svá opodstatnění, tělo totiž už s nástupem puberty fyzicky může plodit potomstvo, ale psychicky na to děti mnohdy nejsou připravené. Propast mezi psychickou a fyzickou dospělostí je čím dál tím větší.

 

V roce 1910 v Číně jedna osmiletá holčička porodila dítě. Otci bylo teprve devět. V roce 2006 porodila 8letá brazilská holčička z indiánského kmene Apurina zdravou holčičku. I proto někteří vědci už přemýšlejí i o tom, že by pubertu uměle oddalovali.

 

Minipuberta? Ano, existuje

Pubertu nezažíváme jen jednou v životě, ale hned dvakrát. Poprvé, když se narodíme. Odborníci prvním zhruba třem až šesti měsícům života říkají minipuberta.

 

Normální zdraví novorozenci mají totiž abnormálně vysokou hladinu pohlavních hormonů. Třeba kluci mohou mít po narození až poloviční hladinu pohlavních hormonů v porovnání s dospělými muži. Zhruba po půl roce tato hladina klesne.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 216