Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Gay parade: hrdé pochody homosexuálů

Nedávno procházel Brnem první průvod gayů a lesbiček v české historii, nazvaný Queer Parade. Pět stovek homosexuálů šlo kvůli hrozbě útoků extrémistů a jiných kazatelů morálky zkrácenou trasou.

Gay parade ale nejsou žádnou novinkou, ve světě se konají již řadu let. Účastní se jich vedle gayů a lesbiček i bisexuálové či transsexuálové. Nejčastěji bývají pochody oslavou sexuální orientace účastníků, občas jde také o demonstrace například za právo uzavírat manželství mezi osobami stejného pohlaví apod.

 
Začalo to výtržnostmi

Moderní hnutí za práva homosexuálů se zrodilo na sklonku června roku 1969, kdy newyorská policie ostře zasáhla v gay baru Stonewall Inn. Následovaly výtržnosti, do kterých se zapojila řada gayů a lesbiček.

 

Rok poté zorganizovali gayové pochod z Greenwich Village do Central Parku v New Yorku, aby si připomněli rok staré nepokoje. Ten samý víkend pochodovali gayové a lesbičky také na západním pobřeží Spojených států, v Los Angeles a San Francisku.

 

Tyto pochody se opakovaly každoročně a stále narůstal počet měst, v nichž se odehrávaly. Už se navíc nepochodovalo jen v Americe, připojovali se homosexuálové na celém světě.

 
Násilnosti i dnes

Zatímco na prvopočátku se nazývala tato shromáždění „Pochody za svobodu homosexuálů“ a mívala spíše radikálnější charakter, v osmdesátých letech se proměnila v „Pochody hrdosti“. Některé z průvodů si stále zachovávaly svůj původní politický či aktivistický charakter, velká řada se jich ale proměnila v nespoutané a veselé oslavy a festivaly radosti.

 

I přesto se gayové a lesbičky stále potýkají s kritikou, především z řad majoritní společnosti. Ta vidí průvody jako vulgární projev sexuality. Často se gayové a lesbičky střetávají také s násilnými ataky.

 

Například v srbském Bělehradě se v roce 2001 konal vůbec první takový pochod ve východní části Evropy. Tehdy tekla krev, když na něj zaútočily skupiny fotbalových fanoušků, pravicových a křesťanských extrémistů. Policie nebyla připravena na násilnosti a nebyla schopna ochránit řádně nahlášený průvod.

 

Sjednotili Muslimy a Židy

Gay parade postupně pronikají i tam, kde je prostředí více než nepřátelské. Třeba do Jeruzaléma. Při čtvrtém takovém izraelském pochodu před třemi lety napadl mladý ortodoxní Žid tři účastníky nožem.

 

Stalo se tak poté, co nejdříve radnice pochod zakázala, soud pak její rozhodnutí zvrátil. V zemi tak na krátkou chvíli zavládlo sjednocení mezi Židy, Muslimy i křesťany. Všichni chtěli zákaz průvodu…

 

Problémy mají homosexuálové třeba i v katolickém Polsku, kde místní úřady pravidelně zakazují podobné akce. Když soud povolil první průvod v lotyšské Rize v roce 2005, byla nadšena jen opravdu malá část obyvatel. Premiér se dokonce oficiálně ohradil, že by Riga „neměla propagovat takové věci“.

 

Na Tchaj-wanu je homosexualita stále tabu, proto když se tam konal před pěti lety první pochod, řada účastníků přišla v maskách, aby skryla svou identitu. Akce se tehdy v hlavním městě Taipei zúčastnila tisícovka gayů a lesbiček.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 741