Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Modré oči / foto: shutterstock

Je to váš typ? Rozhoduje testosteron

Hormony už nelze obviňovat pouze z nevyvážených nálad teenagerů a podivných stravovacích tužeb.

Nový výzkum zjistil, že hladina hormonů určuje také tak zásadní věc, jako kdo se nám zdá atraktivní. Dokázali to vědci z univerzity v Aberdeenu. Podle nich ovlivňují hormony priority v přitahování pohlaví, které se navíc v průběhu času mění.

Ať žije testosteron
Abychom byli přesnější, konkrétně je to hladina testosteronu, která činí vybrané ženy atraktivní pro vybrané muže a samozřejmě obráceně. A zapomeňte na krásné nohy či svalnaté ruce. Stále více se ukazuje, že o atraktivitě rozhoduje zejména obličej.

Ostatně výzkum se zaměřoval právě na obličeje. Zástupci obou pohlaví si prohlíželi fotografie, které následně hodnotili. Vždy jim byly ukázány dvě fotografie, z nichž účastníci experimentu vybírali a dostávali se tak ke své nejvyšší preferenci. Prostřednictvím slin pak byla zjištěna hladina jejich testosteronu.

Natalie Portman a Russel Crowe
Výsledky ukázaly, že čím vyšší byla hladina testosteronu v těle muže, tím více se cítil přitahován velmi ženskými typy. Mezi takové prý patří hvězda seriálu Ztraceni Evangeline Lilly (hraje Kate) nebo známá herečka Natalie Portman.

To samé platilo i obráceně. Ženy, kterým v těle kolovalo větší množství testosteronu, byli přitahováni maskulinními typy. Tady se ukázaly jako vítězné tváře Daniela Craiga (nový James Bond) či Russela Crowa.

Zajímavý je stav těch účastníků výzkumu, kterým v průběhu experimentu kolísal stav testosteronu v těle. Jeden týden byl například vysoký a druhý nižší. Ten samý člověk pak skutečně vybíral podle odlišných preferencí.

„Nejsi můj typ“ už neplatí
„Myslíme si, že atraktivita je relativně stabilní kategorií, ale ukazuje se, že je řízena hladinou testosteronu,“ říká doktor Welling. Pokud tak někdo říká věty jako „tohle není můj typ“, možná ani neví, jak se plete. Příští týden s ním klidně může skončit v posteli nebo rovnou v kostele.

Výsledky výzkumu přisuzují vědci evolučním tendencím. Zdraví, maskulinní muži a jejich obdoby v něžném pohlaví jsou k sobě prostě přitahovány proto, že mají největší šanci přivést na svět prvotřídní potomstvo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 82